One day av David Nicholls

  Jag känner mig stolt och nöjd! Det var 13 år sedan jag läste en bok på engelska och det var minsann inte riktigt så enkelt som jag trodde. Många med mig tycker nog att man kan engelska hyfsat bra men så var det minsann inte och detta inser jag redan efter 1:a sidan. Som tur är så fattar man ju sammanhanget och det går lättare ju längre in i boken man kommer. Fast jag undrar ju om jag fick med mig allt??

Emma och Dexter, Em och Dex. Det är något speciellt med dessa vänner. Det hela börjar kvällen efter deras examen. Universitetstiden är slut och efter en natt tillsammans ska nu Dexter och Emma ut i riktiga livet och deras vägar skiljs åt. Fast de är så olika så bestämmer de sig för att hålla kontakten och i kapitel 2 har det gått precis ett år sedan examensdagen. Man blir uppdaterad om vad som hänt under året som gått på ett finurligt sätt och så löper boken på med årliga nedslag i deras liv under en 20-års period. Uppbyggnaden av varje kapitel är så ovanlig och smart uttänkt att varje kapitel blir mer spännande och intressant än om man följt vännerna dag för dag. I bakgrunden får man med sig lite av det som händer i Storbritannien under 80- och 90-talet med britpop, Irakkriget, sprängningen av tunnelbanan i London och man känner igen sig i en hel del saker.

Vänskapen böljar fram och tillbaka och beskrivningen som David Nicholls gör av Emma och Dexter blir så levande och jag rycks med i alla deras med och motgångar. Man förstår ju redan inledningsvis att de är det perfekt paret men när ska de inse det själva undrar man ju. Det går ju inte att undvika att dra paralleller till När Harry mötte Sally -syndromet. Jag både skrattat och gråter mig genom boken för det är en ganska sorglig historia som får en lite oväntad knorr på slutet men hade den kunnat sluta på något annat sätt??

Den svenska översättningen kommer i november utgiven på Printz Publishing och så läser jag i Aftonbladet att det blir film med Anne Hathaway i huvudrollen som Emma, kanske inte riktigt som jag ser henne men spännande att se hur denna bok filmatiseras.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Ganska nyttigt att bli påmind om sin engelska ibland. Kände precis likadant när jag läste en engelsk bok för ett tag sedan.

  1. 2011-05-10

    […] Pocketpinglorna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.