Alex Rider skapar läslust hos unga killar

Häromdagen kom det en ny larmrapport om att nästan 75 miljoner européer har svårt för att läsa och nästan var femte 15-åring i Sverige bara klarar de enklaste texterna. En väckarklocka om den kris som berör varje land i Europa skriver TT.

Rapporten visar också på stora skillnader mellan könen. Medan var fjärde 15-årig pojke har dålig läskunnighet, gäller detsamma bara för drygt 13 procent av flickorna i samma ålder.

Det här är något som vi i Pocketpinglorna också diskuterat och även noterat på hemmaplan. Våra döttrar läser hellre och oftare än våra söner… Och de av oss som jobbar i skolvärlden noterar samma sak där, killarna läser inte i samma utsträckning. Är det ett problem?  Ja, god läskunnighet är ju helt grundläggande för att exempelvis studera vidare eller överhuvudtaget fullt ut kunna delta i samhälls- och yrkeslivet.

I rapportens kölvatten diskuteras både skolans och föräldrarnas roll för att stimulera till läsning.  Jag vill också slå ett slag för bra bibliotekarier!  Tack vare ett tips från en av bibliotekarierna på Stadsbiblioteket  i Karlstad har min son haft ett riktigt lässkov nu i sommar. Hon tipsade oss om böckerna om den ofrivillige tonårsagenten Alex Rider av Anthony Horowitz. Första boken i serien, Stormvarning, plöjde han på en dag.

Så här berättar han om varför han gillar Alex Riderserien:

“De handlar om en fjortonårig kille, Alex, och hans liv som spion åt MI6. Han blev spion när hans farbror som också var spion dog. Då kontaktade MI6 Alex och han tvingades bli agent. Han är med om massa äventyr. Han drömmer om att vara en vanlig skolpojke medan hans klasskamrater drömmer om att vara spioner.  Böckerna är lagom tjocka och spännande. Man vill hela tiden veta hur det slutar.

Så fler tips som skapar läslust hos 11-åriga killar mottages tacksamt!

 

 

 

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Sara Pepparkaka skriver:

  Tackar så hjärtligt för boktipset, jag är alltid på jakt efter böcker åt mina söner!

 2. Hedvig B skriver:

  Sara, hoppas dina killar gillar dem! Har du något tips på böcker som dina killar fastnat för så posta gärna! Ha det gott!

 3. Mia skriver:

  Få gå till bibblan och låna. Vi kämpar med att hitta något som sonen ska fastna för, men det går si sådär. Nu håller han på med “Drakskeppet” som du också rekommenderat men han är lite lagomt road. Men någon gång så……

 4. Pia skriver:

  Cerub då. Som min mellanstadiekompis Isa tipsade om i somras?

 5. Katarina skriver:

  Mina killar slukade också Alex Ryder-böckerna i den åldern och de var en klar favorit. Kan också rekommendera Horowitz’ triologi om de fem utvalda, “Korpens port”, “Onskans Stjärna” och “Dödens Fält”. Fantasy, action och skräck som ger kalla kårar…

 6. Hedvig B skriver:

  Tack för tipset Katarina! Jättebra, ska kolla upp dem åt M!

 7. Hedvig B skriver:

  Och pia : Bra att du påminde, ska kolla upp Cerub-böckerna!

 1. 2012-12-11

  […] ju skrivit tidigare om oron över att yngre killar tycks läsa mindre än tjejer i samma ålder (Alex Rider skapar läslust hos unga killar), men att ”rätt” böcker kan skapa läslust, åtminstone ett tag… Men  jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.