Pocketpinglor och powerpuffpinglor

När pocketpinglorna bildades i början av 00-talet vet jag inte vem det var som kom med namnet på bokcirkeln. Men det kändes helt rätt. Medlemmarna är pinglor i dess rätta bemärkelse (pingla=snygg, smart och självständig tjej med skinn på näsan) och en pocketpingla läser helst pocket. Pocketboken är inte bara billigare, utan känns dessutom betydligt skönare och behändigare att bläddra i än en tung inbunden bok med omslag som hela tiden faller av.

Dessutom har jag själv en alldels särskild relation till Powerpuffpinglorna, som blivit våra symboler när vi betygssätter böcker. När jag i slutet av 90-talet var frånskild och bodde med min två äldsta söner i en lägehet på Herrhagen i Karlstad, lät jag alltid barnen äta frukost framför tv:n och Powerpuffpinglorna – som någon typ av kompensation .  Jag fick stifta bekanskap med Blomman, Bubblan och Buttran- tre tjejer som både var roliga och slog ner skurkar.  De var bra förbilder för mina söner tyckte jag.

Powerpuffpinglorna, har olika superkrafter och skapades när Professor Utonium blandade socker, peppar, salt och allting som är snällt – men av misstag hade i Kemikalien X. 

 • Blomman, har långt rött hår, rosa ögon och rosa kläder. Hon är trions ledare, och den som beter sig mest vuxet och sansat.
 • Bubblan, har blont hår i två tofsar, blå ögon och blå kläder. Hon älskar att rita och blåsa såpbubblor, och hennes naiva överkänslighet gör att hon ofta (felaktigt) betraktas som gruppens svaga punkt.
 • Buttran, har kort svart hår, gröna ögon och gröna kläder. Hon är trions pojkflicka, och hon har en förmåga att låta sitt aggressiva humör gå ut över andra.  (Källa: Wikipedia)

Powerpuffpinglorna har flera olika fiender, men den värsta är “Han”, som verkar trevligast av alla men är en förklädd djävul. 

Gör din egen Powerpuffpingla

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Pia Wikström skriver:

  Buttran är ju jag precis! Minus gröna ögon då förstås.

 2. Mia Derret skriver:

  Den där “han” verkar vara en spännande figur att fundera över. En förklädd djävul?

 3. Anna Kärrberg skriver:

  Rött hår låter inte så dumt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.