Bra biografier?

Vi har diskuterat om vi inte borde läsa lite fler biografier i Pocketpinglorna. Några av oss är ganska duktiga på det. Dock inte jag. Har liksom aldrig riktigt fastnat för dem.

Den senaste jag läste var Blonde av Joyce Carol Oates (Albert Bonniers förlag) för några år sedan (om Marilyn Monroe). Men den var ju bitvis fiktiv och genererade en ganska animerad genrediskussion vill jag mig minnas. För vad kännetecknar en biografi egentligen? Den ska väl bygga på fakta och inte spekulationer?

Nåväl, jag är sugen på att ta mig an en bra biografi nu och jag är tydligen inte ensam. Läser att Tidningen VI planerar att ge ut ett helt nytt magasin “Vi biografi” i september 2010.

“De senaste åren har intresset för biografier och memoarer ökat stort, både inom litteratur och film”,  säger Stina Jofs, redaktionschef på Tidningen Vi och chefredaktör för nya Vi Biografi, om anledningen till att de satsar på magasinet.

Ser fram emot utgivningen. Men fram tills dess vill jag gärna ha tips på bra biografier! Har du läst någon som vi pocketpinglor borde ge oss i kast med?

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Anna skriver:

  Du är inte ensam, Hedvig. Läste också om nya Vi tidningen och tänkte precis samma tanke! I högen av böcker att läsa vid mitt nattygsbord, finns ju Barack Obama, som vi hade som bonusbok, eller? Som jag inte läste, den fick ju inte heller toppbetyg av dem av oss som läst den. Sen hade jag tänkte att läsa boken om Madonnas liv, skriven av hennes bror. Detta var tänkt innan Madonna kom till Sverige förra sommaren, känns inte lika aktuell nu… Kanske finns det någon som passar bättre nu? jag undrar som du…..

 2. Mia Derrett skriver:

  Håller med! Det känns som om det finns en uppsjö med intressanta människor att läsa om. Var ska man börja? Vi får kanske förlita oss på Vi – biografi för lite bra tips.

 3. Pia skriver:

  Jag läste Madonnabiografin inför konserten på Ullevi i somras. Den slank ner väldigt lätt men var inte direkt något litterärt mästeverk. Det bestående minnet var att hennest bror – som skrivit den – osade av bitterhet och avundsjuka. Jag hade därmed lite problem med trovärdigheten i materialet… 😉

 4. Karin Höiesen skriver:

  Det vore jättekul att läsa fler biografier. Jag läste “Rättvisans rebell” om Desmond Tutu för ett par år sedan och den var väldigt intressant. Sen är det ju inte alltid säkert att bara för att personen är känd och intressant så blir boken det också automatiskt. Men så var det med den biografin i alla fall.

 5. Hedvig Nilsson skriver:

  Monica Zetterlunds biografi lär vara bra. Har gått som följetong i radio Värmland för några år sen och nu ska ju hennes liv bli film!

 1. 2012-02-11

  […] och framförallt tyckt att det varit svårt att hitta bra biografier (se Hedvig B’s inlägg), men nu tror jag nästan att vi har en som skulle vara […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.