Att lära nytt

Det var länge sedan jag läste en bok som inte var jobbrelaterad eller skönlitterär. Ja förutom kokböcker kan jag faktiskt inte erinra mig när jag senast djupstuderade en faktabok…

Numera svänger jag mig fritt med termer som avdrift, låring och kranbalksvis om babord.

Det gjorde jag i helgen. I min iver att kunna ta en tur med båten utan maken som allena rådande navigatör satte jag mig i skolbänken och tenterade för ett förarbevis. Pust tänker du nu. Det gjorde jag också innan.

Men det var ju inte det jag ville blogga om, utan om upplevelsen av att gå och lägga sig på kvällen med förmågor man inte ens visste fanns på morgonen när man vaknade. Att en bok som på morgonen lika gärna kunde ha varit skriven på grekiska, senare samma dag kan framstå som jätteintressant och informativ var en fantastiskt härlig känsla. Som det slog mig att det var väldigt länge sedan jag hade sist. Ja det var faktiskt lite som att knäcka koden när man lär sig att simma. Obetalbart!

Så ett hett tips är att läsa in dig på ett helt område du är nyfiken och gått och funderat länge på. Det behöver faktiskt inte var mer avancerat än att ditt nästa bokval blir en faktabok. Ett oväntat ”uppåt-chack” som rekommenderas starkt.

När läste du en faktabok inom ett nytt, fullständigt okänt område sist?

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Karin Höiesen skriver:

  Kaxigt Pia! Oftast läser man ju faktaböcker om nåt som man redan är lite insatt i. Själv har jag på sistone fastnat på fakta om rosor. Men skulle inte klara en tenta i nuläget!

 2. Mia skriver:

  Förstår att det måste vara en häftig känsla “att lära nytt”. Det händer inte så ofta, det handlar mest om att man förjupar sig i något man redan kan något så när. Trädgårdsböcker är dock något jag har närmat mig som nybörjare men det har mest handlat om att bläddra lite grann i dem. Jag försökte mig på att läsa på lite om rosor men jag kan inte ha lyckats så väl då rosbusken jag planterade förra året nu är stendöd.

 3. Karin Höiesen skriver:

  Mia, det spelar ju ingen roll hur mycket man läser på och lär sig om något, när naturen gör som den vill i alla fall. I detta fallet skickar på oss så mycket isande kyla så länge.

  Men Pias läge är ju lite annat. Inte bara småbläddrande utan faktiskt lära sig. Jag är lite avundsjuk känner jag. När lärde jag mig nåt helt nytt egentligen? Alltså verkligen lärde mig, inte hittade en användbar hemsida? Jag minns inte.

 4. Pia skriver:

  Exakt! Känner att jag låter omåttligt pretto i mitt inlägg så här i efterhand. Men det är faktiskt en skitcool känsla. Så Karin – Just do it! 🙂

 5. Anna skriver:

  Jag har en liknande bok på gång. Än har den bara legat där och tittat uppfodrande på mig. Nu blir man lite intresserad att hugga i!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.