Hausfrau väcker starka känslor

hausfrauDet var länge sedan vi hade en så intensiv diskussion  om en bok i Pocketpinglorna. Men Hausfrau av Jill Alexander Essbaum (Brombergs förlag) väcker onekligen starka känslor. Åsikterna varierade från fantastisk till förfärlig.

Boken handlar om den amerikanska hemmafrun Anna Benz som bor med sin man, schweizaren Bruno, och tre barn i en förort till Zurich. På ytan är allt bra, men inuti håller hon på att gå sönder av leda och tomhet.

Anna har bott nio år i Schweiz, men kan fortfarande inte prata tyska och absolut inte schweizertyska, Scwiizerdütsch. Hon lever i ett slags utanförskap och är känslomässigt och mentalt avstängd från sin omgivning inklusive sin man som jobbar inom bankväsendet.

För att ta tag i sitt liv  börjar hon gå i terapi och så småningom en tyskkurs. På tyskkursen inleder hon en otrohetsaffär med Archie, en bekymmerslös skotte.

Historien om Annas liv berättas genom att författaren varvar samtal hos terapeuten Dr Messerli med nedslag i nutid och dåtid. Det är en otroligt smärtsam berättelse om en hemmafru med djup depression som genom upprepade otrohetsaffärer använder sig av sex för att dämpa ångest och smärta.Skildringen av det kliniska, precisa, välordnade schweiziska samhället som en fond till Annas känslomässiga kaos bildar en skarp kontrast som förstärker obehagskänslan.

Som läsare anar man katastrofen redan från början och allteftersom berättelsen fortskrider kommer den närmare och närmare. Man vill nästan kliva in i boken och skaka om Anna och skrika “Vad håller du på med? Sluta! Det kommer att gå åt helvete”

Och det gör det. Stundtals är det faktiskt så smärtsamt att jag måste lägga ifrån mig boken och hämta andan lite.

Sammanfattningsvis får den  fyra av fem pinglor. (Ett extra plus vill vi som lyssnade på boken ge till Katarina Ewerlöf som läser på ett helt fantastiskt sätt. Personerna och miljöbeskrivningarna blir än mer levande genom henne!)

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Mia D skriver:

    Ja, den var ruskig att läsa men omöjlig att släppa. Och svår att skaka av sig efteråt också… Riktigt bra bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.