Ett boktips från Gästpinglan Jonas så här i Halloweentider

Jonas

Jonas alldeles egna Joyce Carol Oates topplista: 1) Blonde 2) Älskade syster 3) Foxfire

Låt mig välkomna Jonas Brefält tillbaka som Gästpingla. I sitt förra inhop gav han oss boktips och vi rekommenderade honom Joyce Carol Oates. Hon har nu blivit en av Jonas favoriter. Han har precis läst hennes De fördömda.

– Ja jisses, Joyce Carol Oates alltså. Här har hon fabulerat fram en gotisk skräckroman, som utspelar sig vid förra sekelskiftet i det Princeton där hon själv nu varit professor i 36 år.

– Men, hon nöjer sig inte med det, utan har som en sorts yin och yang-kontraster till denna historia sprängt in minibiografier över dels den godhjärtade, idealistiske och socialistiske författaren Upton Sinclair (som bodde i Princeton ett tag), dels den misogyne, rasistiske och högerkristna Woodrow Wilson, som var rektor i Princeton innan han blev USA:s president (och fick Nobels fredspris…).

– Detta är inte JCO:s bästa bok, och ofta tycker jag det blir långrandigt, men ändå kan jag inte släppa den. En läsvärd roman om den eviga kampen mellan gott och ont.

Pocketpinglorna rekommenderar Jonas att även att läsa Fallen.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia D skriver:

    Härligt med Joyce Carol Oates! Vilken berättarglädje! Nu var det ett tag sedan vi läste henne så det är kanske dags igen! Nu läser vi ju dock en annan samtidaamerikansk8norsk) författare; Siri Hustvedt, vilket jag också ser fram emot.

  2. Hedvig B skriver:

    Ja, tycker också det är dags för en ny JCO i Pocketpinglorna! Allt för länge sedan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.