Syskonkärlek och utsatthet

Jag har läst två böcker av Carl-Johan Vallgren tidigare; ”Dokument rörande spelaren Rubashov” som vi pingleläste och som jag inte tyckte om, och ”Den vidunderliga kärlekens historia” som jag tyckte var OK, men inte mer. Sen dess har jag inte varit så sugen på att läsa Vallgren, men när jag såg det avsnitt av Babel där han var med blev jag nyfiken på hans nya bok, Havsmannen (Albert Bonniers förlag).

Och det är en riktigt bra bok som jag verkligen rekommenderar. Den handlar om Nella och hennes lillebror Robert och deras uppväxt i början på 80-talet i på västkusten. Barnen lever i en minst sagt dysfunktionell familj och Robert är också mobbad i skolan. Nella gör allt för sin bror och för att skydda honom sätter hon sig i skuld till den värste av mobbarna. Men hjälpen kommer från ett oväntat håll…

Det finns flera bottnar i historien som alla beskrivs på ett starkt sätt. En sådan botten, bokens huvudtema, är kärleken Nella känner för sin bror och hennes önskan att skydda honom från allt ont. En annan är den plågsamma utsattheten, våldet och misären i familjen och i skolan. Jag blir helt utmattad av att läsa om det, vill bara storma in i boken och ta bort barnen från det helvete de lever i. Och så det magiska och oförklarliga som händer, och hur Nella visar sin omtanke igen över den som inte kan försvara sig.

Det är också en fin beskrivning över tidsepoken, och jag som var ung på 80-talet känner igen mig i Takanooveraller och Date deodoranter. Det blir lite kul mitt i det hemska.

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Mia skriver:

  Åh, den här blev jag också riktigt sugen på efter Babel-programmet,

 2. Pia skriver:

  Jag älskade “Den vidunderliga kärleken” men dissade “Rubashov” totalt. Så blir väldigt nyfiken på denna. Måste genast skriva upp på min läslista.

 3. Hedvig N skriver:

  Låter helt klart läsvärd! Tack för tips!

 4. Anna skriver:

  Älskade “den vidunderliga kärleken” precis som Pia men kommer inte ens ihåg att jag läste om Rubashov….. måste varit en obra bok då… Har länge velat läsa hans “Kunzelmann och Kunzelmann”, som ska locka till en hel del skratt. Någon som läst den???

 5. Pia skriver:

  Kunzelmann och Kunzelmann var också fantastiskt bra. Inte alls samma genre som de andra på något sätt. Men väldigt bra. Bara slutet som blev lite… lite “banalt”. MEN det gjorde inget eftersom allt fram till dess var bra. Läs den!

 6. Katarina skriver:

  Tyckte den vidunderliga kärleken var bra men inte översvallande bra. Gillade inte Rubashov heller. Den här boken tyckte jag lät så hemskt deprimerande så jag hade svårt att bli riktigt sugen – får omvärdera det nu.

 1. 2015-04-07

  […] att jag ska göra en sökning på sajten och se att den inte redan är bloggad om. Då hittar jag Karins fina inlägg! Äsch, eftersom jag ändå redan skrivit det så bestämmer jag mig för att publicera det ändå. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.