Extremt högt och otroligt nära

I Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer får man möta  nioåriga Oskar Schell. Han är lillgammal och intelligent. Han är uppfinnare, frankofil, smyckesdesigner, amatörarkelog och mycket mer. Men framför allt är han otroligt ledsen. Hans pappa är en av de många som dör i World trade center under terrorattackerna 11 september 2001.  

Historien börjar strax efter attentatet. Oskar har inga syskon och han lever med sin mamma i en lägenhet på Manhattan. Tvärsöver gatan bor farmor som har svåra minnen från Nazityskland. Oskar försöker förtvivlat hantera sin sorg och lyssnar om och om igen på de meddelanden som pappan lämnade på telefonsvararen innan tornet kollapsade (meddelanden som han lyckats undanhålla sin mamma genom att köpa en ny telefonsvarare).

 Pappan framstår via Oskars minnesbilder som en excentrisk man som ständigt utmanade sin sons intellekt genom olika tankelekar. Och Oskar saknar honom något fruktansvärt.

En dag hittar Oskar ett kuvert som det står “Black” på i en vas i pappans sovrum. I kuvertet ligger en nyckel. Oskar tolkar det hela som en del av en lek som pågick innan pappans död och att nyckeln därför är en  viktig ledtråd från hans pappa. Han bestämmer sig  för att söka upp alla som heter Black i New York ( 472 stycken)  för att ta reda på var nyckeln går och om de kände hans pappa.

Parallellt med Oskars underliga turné berättas Oskars farföräldrars historia. Båda är överlevare från andra världskrigets Tyskland och kom till Usa med inget annat än sina trasiga själar. Det är en udda berättelse som i grund och botten handlar om ensamhet, kärlek och den svåra konsten att överleva när det värsta har hänt.

Och Jonathan Safran Foer leker med både ord och form. ( Bokens typografi liknar inte många andra… Foton, enstaka ord, tomma sidor, teckningar med mera kompetterar brödtexten.)  Jag har inte läst något av honom tidigare, men har hans debutroman Allt är upplyst i bokhyllan. Började läsa den för några år seda, men orkade inte fullfölja av någon anledning. Nu känner jag att jag nog ska ge den en ny chans. Blir också nyfiken på hans senaste omskrivna bok Äta djur.

Extremt högt och otroligt nära får 4 av 5 pinglor av mig.

 

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Hedvig N skriver:

    Visst har den här boken filmatiserats nyligen?

  2. Pia skriver:

    Stämmer Hedvig N. Underbar bok. Fick den rekommenderad av en hårdbarkad stöddig managementkonsult med backslick för några år sedan. Boktipset förändrade min uppfattning om karl’n totalt och nu är vi typ kompisar. Tänk så böcker förenar… 😉

  3. Katarina skriver:

    Låter väldigt spännande. Måste ge Foer en chans, tror jag bestämt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.