Universalrecept på Nobelromaner

Mord, omöjlig kärlek och lite övernaturligt – BINGO!

Enligt ryssen Vladimir Propp finns det ett antal standardelement som bygger upp alla berättelser. Detta har han kommit fram till genom att analysera ryska folksagor. Jättespännande läsning!  

Visst känner man sig lite lurad när man inser att det stämmer? Så den som plitar ner en väl avvägd mix av Proppens 31 handlingarna borde således vara en framgångsrik författare. Nja riktigt så enkelt är det ju inte. En författares berättartalang ligger snarare i känsla för språk, förmåga att skapa starka känslor för karaktärerna, att beröra…

Plus en god portion berättarkonst
Selma Lagerlöf är en av mina absoluta favoritförfattare och det är just hennes förmåga att skapa sådana starka känslor och stort engagemang för både sina berättelser och karaktärer som imponerar omåttligt på mig.

För i ärlighetens namn är henne stories ofta väldigt banala och man bockar snabbt av en lång radda standardelementen från Propps lista. Ta till exempel Herr Arnes penningar, som jag valde att läsa som Pinglornas Nobelbok. Mord, omöjlig kärlek och lite övernaturligt – BINGO! 

Herr Arnes penningar
På Västkusten i slutet av 1500-talet bodde Herr Arne, en vansinnigt rik präst. En natt blir han, hans familj och hans tjänstefolk mördade av ett gäng skottiska legosoldater. Alla dör utom Elsalill, familjens fosterdotter som blivit som en syster för Arnes dotter.

Fiskförsäljaren Torarin hittar Elsalill och förbarmar sig över henne. Hon flyttar dit och efter några förvecklingar på Marstrand hon kär i Sir Archie, styvsysterns mördare. Ett moraliskt dilemma uppstår när Elsalill tvingas att ange den hon älskar. Hon till och med dör för honom. Men moralen går ändå segrande ur striden eftersom Sir Archie och hans mördande kumpaner fängslas.

Betyg:
Underbar! Inte riktigt lika bra som min absoluta Selmafavvo; Kejsaren av Portugallien, men nästan.

8 av 10

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Hedvig Nilsson skriver:

  Jag älskar Herr Arnes penningar! Jag ryser när jag tänker på den, den är så vacker!
  Jag berättade faktiskt storyn för mina barn (av nån anledning minns inte vilken) som gonattsaga en kväll och de blev också helt tagna! (på sängen;-)

 2. Mia skriver:

  Om Selmas fantastiska berättarglädje talade John Ajvide Linfqvist om i sitt tacktal när han belönades med Selma Lagerlöfspriset. “Selma is King” är hans budskap och han ser paralleller mellan två enligt honom stora berättare. Läsvärt! Jag har låtit mina elever läsa det talet som introduktion till Selma. http://www.dn.se/dnbok/selma-is-king-1.764767

 3. Pia W skriver:

  Sicket träffande tal! Underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.