Oavbruten spänning i Änglavakter

I sommar har jag läst samtliga tre deckare av Kristina Ohlsson. Efter att ha läst de alldeles utomordentliga Askungar och Tusenskönor i pocket gick jag och köpte den nyutgivna Änglavakter inbunden, som jag ofta gör när jag hittat en författare jag gillar. Och Änglavakter gjorde mig inte besviken – den är oavbrutet spännande och mycket välskriven. Jag tycker att Kristina Ohlsson är en av de absolut bästa svenska deckarförfattarna just nu.

Fredrika Bergmans sambo Spencer blir anklagad för sexuella övergrepp av en av sina studenter och avstängd från Uppsala universitet där han undervisar. Fredrika Bergman bryter sin föräldraledighet och kastas direkt in i hetluften eftersom en ung kvinna just hittats mördad och styckad. Spencer stannar hemma med den ettåriga dottern, men behåller sexbrottsanklagelserna för sig själv.

Boken varvar handlingen i nutid med blickar ur framtiden då polisens internutredare förhör de inblandade i Fredrikas utredningsgrupp. Man förstår tidigt att något gått galet under mordutredningen – men inte vad. Upplägget känns nyskapande och fräscht och tillför en spänning utöver själva mordhistorien.

Snart hittas ytterligare en kropp nedgävd på samma plats som den styckade kvinnan och alla spår leder till en gammal barnboksförfattarinna som vårdas på ålderdomshem efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för mord på sitt barns far.  Sedan mordet är hon helt stum. Samtidigt dyker Spencers namn upp i utredningen, Alex Recht fattar tycke för den mördade kvinnans mor och snart går alla i utredningsgruppen och döljer olika hemligheter för varandra.

Även morden döljer hemligeter – fasansfulla sådana. Fredrika Bergman upptäcker att en så kallad snuff-film med ett inspelat mord har anknytning till de inblandade i historien och sanningen som så många offrat allt för att dölja kommer så småningom fram. Upplösningen blir katastrofal, men den verklige mördaren får till slut sitt straff.

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Boklusen skriver:

  Visst är hon bra! Jag ser redan fram emot hennes fjärde bok.

 2. Anna skriver:

  Visst har serien blivit allt bättre! Ser verkligen fram emot bok nummer fyra, kan tipsa dig att hennes böcker finns som e-bok. Bara att klicka hem från bibblan alltså – hur smidigt som helst…

 3. katarina skriver:

  Anna: Tack för tipset! Jag ska genast kolla in utbudet av e-böcker. Inbundet är onödigt dyrt och dessutom tungt att hålla i.

 4. Anna skriver:

  Toppen med nya (för mig) svenska deckarförfattare!

 5. Marianne skriver:

  Har läst alla tre böckerna. De två första var verkligen bra, men Änglavakter hade ett oklart slut. Har läst den två gånger men är fortfarande osäker på vem det sista kapitlet handlar om. Det står ju att han har en hustru, men den person som är den enda som jag kan tänka mig, framkommer inte att han är gift. Känns väldigt frusterande med detta oklara slut.

 1. 2012-04-08

  […] av de bästa svenska deckarförfattarna just nu. Jag har tidigare skrivit om Änglavakter här på bloggen. Den får fem […]

 2. 2012-08-15

  […] som skrivit om boken är Pocketpinglorna, Fru Es böcker, Eli läser och skriver, Bokbiten, Annikas litteratur- och kulturblogg, Vacker […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.