Äktenskapet mellan himmel och helvetet

Uhjuju – nu har jag klämt ytterligare en ruskigt bra bok av Joyce Carol Oates.

”Undrar vad denna kvinna egentligen varit med om i sitt liv”, tänker jag när jag lägger ännu en omskakande berättelse signerad Oates bakom mig. Trots att de spinner på samma tema tröttnar jag aldrig eftersom hennes berättarförmåga är fenomenal och historierna är så intelligent uppbyggda.

Temat är brutalt mördade eller skändade kvinnor, sinnessjuka män och samhällskritiska skildringar. Alla lämnar de en eftersmak av obehag – och jag älskar det. Denna gång är det Brudgummen jag avnjutit.

 

Brudgummen
Matt McBride är en framgångsrik och gubbsjuk man som jobbar på en mäklarfirma. Han är gift med en vacker och tålig kvinna och har två välartade söner. Ja han kommit upp sig i smöret och är vad man skulle kunna kalla en lyckad amerikan! Hans alterego, Nattskäran är fotograf, och lever däremot ett mer utsvävande och konstnärligt liv. 

Ett flyktigt möte med den unga collagekonstnärinna, Duanna går honom omärkt förbi i stunden, men kommer vad det lider att göra honom misstänkt för mord. Hans intresse för mordet på Duanna antar oanade proportioner – kanske för att han ser likheter med en händelse i sin ungdom.

Av lika delar fascination och drift ger han sig i kast med att finna den riktiga mördaren; Namn Okänd. En riktigt obehaglig typ. En missförstådd konstnär. En lodis. En djupt störd människa. På ständig jakt efter äktenskapet mellan himmel och helvete…

Betyg
Brudgummen är som ni säkert redan förstått en typisk Oates-iskt berättelse, men den är även kryddad med ett gäng karaktärer med dualistiska personligheter.

Vem är den gråa kontorsråttan, den framgångsrika mäklaren eller den tystlåtne stålverksarbetaren egentligen?

Betyg: 8 av 10

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Hedvig B skriver:

  Joycan förnekar sig inte alltså… Men jag tänker som du, vad har hon egentligen varit med om i sitt liv?

 2. Hedvig Nilsson skriver:

  Det är ju inte säkert att hon själv varit med om så mycket själv, bara för att hon skriver om det…tänk på Selma! Fri fantasi är väl en författares främsta tillgång?

 1. 2011-05-06

  […] av mina favoritförfattare i hopp om att hon skulle utöka min favvolista med litterära genier som Joyce Carol Oates, Paul Auster, Haruki Murakami och Richard […]

 2. 2012-03-18

  […] Och fördröjningen drar ned betyget från mig, som nästan alltid frikostigt delar upp toppbetyg till denna författarinna. Men slutligen, med hjälp av Katyas ”avlägsna kusin” infinner den […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.