Mystiske Musk – vår tids superhjälte

Vem behöver Captain America när världen har Elon Musk, denne superhjälteentreprenör vars drivkraft är att bidra till mänsklighetens välbefinnande i rymden så och på jorden.  

Vi är årsbarn, Elon och jag. Men där slutar nog likheterna. I boken om Elon Musk skingrar journalisten Ashlee Vance många mytiska moln på den Musk-iska himmelen.

dasdsadas

“A complicated man with very simple but specific needs.”

Läsaren får en insikt i den sydafrikanska uppväxt, med en far som utförde både psykisk och fysisk misshandel, som format Elon. Hur livet som emigrant på existensminimum i Amerika lade grunden till Elons arbetsmoral och hur hans smått ”vansinniga” idéer om luxuösa elbilar, människor som koloniserar Mars och solenergi till folket fått se dagens ljus genom hårt arbete, okonventionella lösningar och en rejäl dos galenskap.

Jag har alltid haft en alldeles speciell förkärlek för ingenjörskonst i allmänhet och ingenjörer i synnerhet, och för den oinvigde kan sägas att Elon Musk liksom personifierar detta. Förvandling av avancerad teknik till tillgängliga funktion i människors vardag. Att göra världen till en bättre plats. Att gå från galen idé till lansering. Att så till den milda grad uppslukas av sin idé så att allt annat blir sekundärt, inklusive daglig hygien och mänskliga relationer. Men det gäller inte Musk som alltid uppträder mycket välklädd iförd italienska skor och välmatchade outfits. Bara det gör honom till en mycket unik tekniknörd.

På sin meritlista kan Musk lägga innovationer som Tesla, SpaceX och SolarCity.  Som före detta medarbetare på Volvo Cars R&D avdelning (nej tyvärr inte som ingenjör) blir igenkänningen tydlig i bokens partier om produktutveckling, men där slutar nog likheterna. Medan den konventionella teknikutvecklingen inom etablerade företag är processtyrd, säkerhets- och testintensiv samt vilar på rigorösa supportapparater så som finans, inköp och marknadsföring/PR, så kör Musk om alla ”stålelefanter” med rappa, situationsstyrda beslut. Ur ett managementperspektiv är det svårt att avgöra vad som är bättre eller sämre, men sanningen är att Musk lyckats lansera såväl PayPal, Tesla och levererar rymdraketer till amerikanska företag och försvaret.

Elon har på intet sätt glidit fram på en räkmacka och fått allt att fungerat felfritt från start. Tvärt om har hans framfart kantats av såväl konkurser, bakslag och havererade äktenskap. Såta fiender har växt fram utefter vägen men uppvägs av en mångfalt större och högljuddare fanclub.

elon-musk-quotes

Förutom sitt utomjordiskt skarpa intellekt är han unik i sitt slag som entreprenör och affärsman eftersom han kombinerat sin tekniska kompetens med ett uttalat fokus på kommunikation, marknadsföring och PR. Han lär ha avverkat kommunikationsfolk på sina företag som andra byter kalsonger. Genomsnittstiden för anställda i dessa positioner var periodvis 2.5 veckor. Musk sägs ha detaljstyrt kommunikationen och exempelvis begärt att medarbetare skull vara redo att backa upp sina presspådrag utan förvarning.

På det personliga planer avslöjar boken att Elon att till skillnad från liknande tekniknördar även besitter en casanovas egenskaper och kan lätt trollbinda och förälska sig i någon han finner värdig hans tid. Han sägs vara en mycket empatisk och omhändertagande person bland familj och vänner medan hans professionella persona ofta framställs som oerhört krävande, utmanande och i allmänhet svår att ha att göra med. Men alltid lojal med sitt företag och sina idéer, om än inte alltid med sina partners och medarbetare.

Elon är gift, två gång med samma kvinna. Har ett gäng söner som uppfostras till produktiva individer för att i enlighet med Darwins lära klara sig bra i livet. Han vill lämna jordelivet i 70års ålder för att flytta till Mars och leva glada dagar sina sista år, men kommer att acceptera att hustrun stannar på jorden med barnen för att dom antagligen har etablerade jordeliv och familjer då. (Att bara helt sonika och rationellt resonera runt ett sådans upplägg är minst sagt lite unikt…)

Ja, alltså ni hör ju, han är ju inte riktigt som alla andra den där Elon Musk. När media rapporterar om honom jämförs han ofta med Bill Gates och Steve Jobs. ”Nicer than Jobs and more refined than Gates.”

Sammanfattningsvis tycker jag att alla borde läsa denna bok för det är viktig industriell nutidshistoria för alla som kör en bil, förbrukar energi och då och då önskar att dom bodde på Mars. Bitvis känner jag avsky mot denne bombastiske och självgode världsmedborgare, men det liksom överglänses av han fascinerande genialitet och ständiga strävan för människans överlevande och att skapa en bättre plats för oss att leva och verka i.

Betyg
Journalisten har gjort ett bra jobb med att porträttera Musk och fångar alla vinklar med en både trovärdig och kritisk ansats. Det blir helt enkelt 4,5 geniala pinglor av 5 möjliga.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.