Atwood om att bli kallad manshatare

En av Pocketpinglornas absoluta favoriter, kanadensiska Margret Atwood kommer nu ut med en novellsamling som består av nio fristående berättelser, “Stone Mattress”.  Titelberättelsen har tydligen rört upp känslorna bland amerikanska manliga kritiker. Novellen handlar om en kvinna som har utsatts för en traumatisk misshandel som tonåring och utkräver en brutal hämnd 50 år senare.

– Kvinnan i berättelsen är sannolikt en manshatare, men det betyder inte att jag är det säger Atwood i en intervju med brittiska Daily Mail. Det är ungefär som att tro att Agatha Christie är en seriemördare, bara för att hon skriver om sådana.

Och hon tar kritiken med ro. Hon berättar för tidningen att hon ofta får brev från personer som tycker att hon är en idiot. För hon lyfter kontroversiella ämnen, som genteknik, religiös fundamentalism, miljökatastrofer och underkuvande av kvinnor.

I intervjun berättar hon också att 2 300 personer i North Carolina  skrev på ett upprop med namnunderskrifter för att få bort boken “Tjänarinnans berättelse” (fem pinglor) från skolans läslista för att den hade “en negativ syn på religion och dess antibibliska attityder till kön”.

Margret Atwood säger att det är hennes egen rädsla för framtiden som driver henne att skriva de här historierna. Och några gånger har hennes dystopiska visioner blivit verklighet.

– Att den amerikanska regeringen skulle spåra människor via Google? Det var förutsägbart. Jag hade med det i i min bok Syndaflodens år, långt innan det blev känt,. Åh herregud, de vet var jag är. Naturligtvis de vet var du är. De gör alltid. Om du kan se det, kan det se dig. Det är sant om något, säger Atwood.

Läs hela intervjun med Margret Atwood här.

 

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Mia skriver:

  Låter jättespännande! Läste också nyligen att Atwood deltar i ett projekt där författare har skrivit texter som ska vara hemliga i 100 år. Först om hundra år kommer texterna att bli offentliga, som ett arv till framtida generationer. Låter också väldigt spännande tycker jag.

 2. Hedvig B skriver:

  Atwood, denna fantastiska författarinna! Alltid aktuell, alltid före sin tid! Säger det igen: hon borde få Nobelpriset. Men det går väl knappast att ge det till ytterligare en kvinna från Kanada inom en överskådlig framtid.

 3. Pia skriver:

  Mia det låter ju alldeles otroligt spännande. Tänker bara på vad Orwell åstadkom med typ 30 års framåtblickande. Tänk om man ändå fick vara med och öppna den lässkatten… Ska vi inte göra något liknande i pinglorna? Ja, till vårt 20-årsjubileum typ skriva varsin framtidsspaning och se hur den står sig när vi öppnar om tio år?!

 4. Mia skriver:

  Här kommer en länk! Tydligen är projektet knutet till Norge där man planterat träd som ska användas till papper åt de kommande böckerna. Häftigt projekt!
  http://vimeo.com/104917141

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.