En fyra till Fjärilseffekten

fjärilseffekten

 

Fjärilseffekten är ett begrepp inom kaosforskningen som beskriver teorin om att marginell påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans, enligt devisen “Liten tuva stjälper ofta stort lass”.

I romanen Fjärilseffekten av Karin Alvtegen vävs tre människor, och deras anhörigas,  ihop i en serie händelser som resulterar i en katastrofal olycka: En bil krockar av oförklarliga skäl med ett tåg och elva människor dör. Men berättelsen börjar egentligen flera decennier tidigare.

Boken påminner mycket om filmer som Short cuts och Babel. Spännande läsning, och en särskild eloge ska författaren ha för att hon skickligt och inlevelsefullt beskriver brottsoffers situation, och hur personliga trauman kan leda till att många människors liv förstörs. Karin Alvtegens personbeskrivningar är trovärdiga, men balanserar ibland på gränsen till karikatyrer. Till exempel finns här ett exempel på den svenske despotiske “kulturmannen” som är riktigt träffsäkert.

“Deprimerande men fängslande”, “häftigt sammanflätad” var några omdömen vid vår senaste träff. Vi delade ut betyget fyra av fem pinglor.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.