Latmask på bio

På senaste tiden har jag verkligen inte gjort skäl för min titel som Pocketpingla. Har liksom inte hittat någon läsro. Istället har jag tagit till bioduken som substitut och med den 86:e Oscarsgalan om hörnet tycker jag att det dessutom är på sin plats med lite biotips. Så fram med popcornen!

American hustle
Har sagt det förut. Säger det igen. Jag är född för sent! 70-talet när det är som bäst och mest dekadent. Christian Bale (”I am Batman”) kan stå för den största förvandlingen någonsin. Kunde inte räkna ut att det var han under själva filmen utan insåg först efteråt. Annars lyste brudarnas prestationer. Se den för sjutton! Högklassig gangsterunderhållning.
5 katsching-iga pinglor

 

Philomena
Judi Dench. Behöver jag säga mer. Hon är ju fantastisk i allt och i kombination med Steve Coogan blir det bara väldigt, väldigt bra. Och fint. Kanske inte årets fartigaste rulle men baserad på en verklig händelse och definitivt sevärd.
4 finstämda pinglor

12 years a slave
Kammar nog hem hela Oscarsbaderitten. I alla kategorier, ja Steve McQueen för regi och Chiwetel Ejiofor för manlig huvudroll borde vara givna statyetter. Förutom vansinnigt vackert foto är det den viktigaste filmen av dem alla under året. Filmen är baserad på Solomon Northups självbiografi från 1853, gör ont i hela kroppen att se och lämnar en med väldigt liten tilltro till mänskligheten.
5 klockrena pinglor

 

Gravity
Var helt säker på att jag skulle somna. Rymdfilmer är inte min grej. Men den var faktiskt väldigt fängslande. Lite löjlig här och var men absolut sevärd.
3 överraskade pinglor

 

Her
Si-Fi är väl heller inte min bästa gren men med öppet sinne travade jag iväg för att se favoriten Joaquin Phoenix falla för operativsystemet Samantha (Scarlett Johanssons röst). Lämnade bion helt fascinerad över hur fängslande och verkligt det blev.
5 kärleksfulla pinglor

 

Blue Jasmin
Woody Allen har slagit till igen. Lysande berättelse men det mest strålande i rullen är Cate Blanchettes rollprestation som den neurotiska kvinnan som hade allt och miste det. Får hon inte en Oscars för bästa kvinnliga huvudroll vet jag inte vad som krävs för att vinna.
5 otvivelaktiga Oscarspinglor

 

The Book Thief
Pinglan Hedvigs viktiga och intressanta inlägg häromsistens innehöll bland annat boken skriven av Markus Zusak. Som alltid är boken alltid bättre, mer omfattande och  uttrycksfull än filmen men jag tycker ändå att filmatiseringen var oerhört bra. Vackert foto, bra skådespelarprestationer och väldigt rörande. Det enda störande var att de engelsktalande skådespelarna bryter på någon sorts tyska.
4 tårframkallande pinglor

 

Årets utländska film
Har kollat på två av de nominerade: italienska La grande bellezza/The great beauty och danska The hunt. Båda så vansinnigt typiska sina ursprung och kulturer: excentriska pratkvarnar vs supande känslobomber. Men ingen av dem bjuder dessvärre på någon större upplevelse. Faktiskt besviken på båda.
2 italienska och 3 danska pinglor

På tittlistan står nu Scorseses flärdfulla The Wolf of Wall Street och Paynes lågmälda Nebraska. Två väldans olika filmer som jag både är väldigt nyfiken och har stora förväntningar på.
Någon av er som sett dem ännu eller har andra härliga filmtips?

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Oj, vad du har hunnit med på biofronten, Pia! Vilka toppfilmer du verkar ha prickat in också. Den enda som jag har sett är “Blue Jasmine” där jag också imponerades av skådespelarna. Nu fick jag en diger lista att ta mig igenom 🙂

  2. Hedvig N skriver:

    Stort tack för denna strålande sammanställning, Pia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.