Bara en dotter av Sarita Skagnes bör ligga under var mans gran

Såhär i slutspurten av julruschen är det nog många som börjar känna lite lätt panik. Julfriden vägrar infinna sig och en undersökning som Svenska kyrkan gjorde nyligen visar att det är juklappsinköpen som stressar mest. Samtidigt kunde nästan hälften av alla tillfrågade värmlänningar tänka sig att slopa julklapparna helt och istället satsa pengarna på välgörenhet.

Men man kan faktiskt få både och! Här bjuder jag på ett sista minuten tips: Boken Bara en dotter av Sarita Skagnes. Genom att köpa den bidrar man till att förbättra villkoren för världens flickor. Större delen av intäkterna skänker nämligen författaren till fadderverksamhet och utbildningsprojekt i sitt forna hemland Indien.

Sarita Skagnes själv är något så speciellt som en indisk norska som bor i Hagfors. Hon föddes i Punjab som Satwant Kaur av shimbekasten och den barndom hon berättar om i sin självbiografiska bok är nästan osannolikt grym och hjärtlös. Eftersom hennes föräldrar redan hade två döttrar ansågs hon värdelös och behandlades därefter. Att flickor dödas redan som spädbarn är fortfarande vanligt, inte bara i Indien. Det var också nära att bli Saritas öde, men istället byttes hon ut mot en pojke. Föräldrarna adopterade Saritas kusin, och skickade iväg sin dotter för att leva som hushållsslav i en fasters hem. Hårt arbete, incestuösa övergrepp och misshandel blev vardag, och det hårda livet fortsatte även sedan hon återförenats med sina biologiska föräldrar i Norge. Här i Skandinavien lyckades hon dock till slut bryta sig loss från familjens  hedersförtryck när hon träffade en norsk man. Mot släktens vilja gifte de sig och levde sen flera år under dödshot.

Jag har hört Sarita berätta om sitt liv, men att läsa det på pränt var ändå drabbande. Samtidigt som jag läser ser jag min egen dotter dansa framför TV:n och kommer att tänka på hur glada vi blev när hon föddes över att hon var just en flicka. Kontrasten kunde inte vara skarpare!

Egentligen gillar jag inte uttrycket “starka kvinnor”, men är det på någon det passar så är det Sarita Skagnes. När hon gav ut sin bok i Norge 2007 blev hon rikskänd “över en natt”. Hon medverkade i TV och talade inför Stortinget. Nu har boken kommit ut på svenska. Jag rekommenderar den varmt, inte bara för att Sarita idag är en filantrop som försöker hjälpa fattiga flickor i Indien till ett bättre liv. Utan också för att den är en unik inblick i hur det är att växa upp under hedersförtryck i ett skandinaviskt land. Vi har läst så mycket OM de här tjejerna som vingklipps eller mördas i “familjehederns” namn. Här skriver någon som själv har utsatts, och överlevt.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Hedvig B skriver:

  Ska köpa den imorgon!

 2. Karin H skriver:

  Kommer helt klart att läsa den här. Tack för tips!

 3. Pia W skriver:

  Känns på något vis tyvärr ännu mer aktuell idag…

 4. Hedvig N skriver:

  Du menar med tanke på den hemska våldtäkten/mordet på bussen, och de efterföljande demonstrationerna? Ja, efter att ha läst den här boken förstår man de händelserna mer. Kvinnor i Indien har tydligen inte samma människovärde som män. Men det känns ändå hoppfullt att indierna själva nu tycks ha fått nog av det synsättet.

 1. 2013-03-08

  […] bort. Men jag vill gärna tipsa om en favorit, i repris. Sarita Skagnes självbiografiska bok ”Bara en dotter” som jag skrivit om […]

 2. 2013-09-16

  […] andra som bloggat om boken är Pocketpinglorna och Jennies […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.