Låt oss snacka teknik och format

Jag gillar pocketböcker. Jag tycker om hur både sidor och pärmen blir böjda och tummade. Jag tycker att det är ytterst tillfredställande att sätta tummen mot långsidan och låta sidorna smattrande passera och ge ifrån sig små vindpustar och ett swoschande ljud.

Svårt val men swoschet vinner nog…

Men samtidigt är jag ju något av en tekniknörd. En som älskar att testa nya grejer, med svepande fingerfärdighet smeka telefonens stora blanka skärm och vara först med det senaste.

Därför måste jag skriva detta inlägg om nya bokformat. Pinglan Katta reflekterade redan för nästan ett år sedan om huruvida bokhyllan var ett minne blott, till förmån för läsplattan. Nu har jag testat.

Amazons läsplatta Kindle flyttade in hos oss i julas. Efter att ha gästat familjen Barry på juldagen där inte mindre än tre läsplattor delades ut av tomten gick det inte att stå emot längre. Det skojiga var att i familjen vi gästade var det den 80-åriga mormodern, den 13-årga dottern samt den 40-åringe maken som var mottagarna, och alla blev lika innerligt glada för presenten.

Min egen upplevelse av att läsa på skärmar var ditintills inte alls positiv. På jobbet tillhör jag de dinosaurier som fortfarande skriver ut viktiga dokument som måste läsas. (OBS! Jag skriver ut dem med fyra sidor per A4-sida – och givetvis dubbelsidigt!)

Att läsa på skärmen tycker jag innebär en för obekväm läsställning, långa rader och ”fladdrande” läsyta för min smak. Jag tappar koncentrationen och får inget flyt eller fart i läsningen. Att läsa på en iPad har heller inte löst mitt problem, då den är för tung.

Jag skulle vilja påstå att alla Pocketpinglorna är ganska high tech. Senaste mötet körde vi med hjälp av Skype.

Så det var med stor skepsism jag lånade Annelizes Kindle för att provläsa några sidor under julfirandet. Den 80-åriga damen visade mig hur jag lätt ställde in radlängder och radavstånd för att det skulle kännas bra för just mig. Dessutom är läsytan inte lysande utan helt matt. Ja, ungefär som de där leksaksramarna man hade när man var liten, som man med en magnetpenna kunde rita på. Mycket behagligt. Att den väger näst intill ingenting gör också att man obehindrat kan snurra runt i sängen och ändra ställning så mycket man vill under kvällsläsningen.

Köpen och leveransen av böcker sker direkt till läsplattan från Amazon.com, men utan att distraheras av varken mejlen, Facebook eller Internet eftersom den bara kan koppla upp sig mot Amazon.com. Detta gör dessutom att både priset och batteritiden blir mycket tilltalande.

Betyg:
Så summan av kardemumman är nog att jag gillar läsplattan. Faktiskt! Mest för att den är så kolossalt praktisk. Men fingertoppskänslan är inte på långa vägar den samma som med en pocketbok. Saknar liksom swoschet och böjligheten…

Så läsplattan Kindle får 4 av 5 pinglor av mig!

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Monika skriver:

  Jag har också köpt en läsplatta, man måste ju försöka hänga med och teknik är kul 🙂 Men swoschet kommer alltid att vinna i min värld.

 2. Boklusen skriver:

  Jag har läst några böcker på iPad och gillar faktiskt det. Men det är inte många utgivna som e-böcker ännu så det blir någon ibland. En fördel med iPad är att boken inte åker igen om man läser samtidigt som man äter, man behöver liksom ingen hand på boken för att hålla kvar sidorna:)!

 3. Anna skriver:

  Hmmm, känner mig ändå skeptisk. Ingen teknikpingla här inte… men man vet aldrig 😉

 4. Mia skriver:

  Skeptisk jag också…. men pingelmöten via skype fungerade över förväntan 🙂

 5. Karin H skriver:

  Skeptisk jag med. Jag gillar ju att bläddra tillbaka ibland och läsa om eller kolla upp. Då översiktskollar jag bara så hittar jag snabbt. Tvivlar på att det är lika lätt att göra med en platta. Och känslan och lukten av en bok är ju också viktig.

 6. Katarina skriver:

  Ja har länge tänkt skaffa en – har bara väntat på lite billigare alternativ. Tror att jag skulle gilla plattan – alla fall som alternativ till tunga inbundna tegelstenar som jag tycker att det är väldigt svårt att få till sköna läsställningar med. Ligger man på mage får man ont i svanken och på rygg blir pärmarna för tunga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.