Spännande fantasy med miljötouch

Trots att mina barn läser själva nuförtiden så är det mysigt att ibland få läsa högt för dem. Den senaste boken vi tog oss an var Piraternas fånge av Emeliy Diamand. En bra högläsningsbok som genererade många diskussioner inte minst om klimatförändringar och översvämmningar… Men också om ondska och moral.  

Handlingen utspelar sig i framtiden, närmare bestämt år 2216. Hela världen har lagts under vatten på grund av klimatförändringarna. Man pratar om tiden före och efter “den stora kraschen”. Modern teknik och datorer har fallit i glömska, maskinerna har rostat sönder och människorna lever i skräck för blodtörstiga pirater som härjar på haven.

Bokens berättarjag saxar mellan fiskarflickan Lilly och Zeph, sonen till en av de grymmaste piratbossarna. Lilly bor i en liten fiskeby längs havet. Zeph bor med  Angel Isling, en av piratfamiljerna, i en by i sumpmarkerna. Piraternas liv och leverne påminner om någon slags blandning mellan nutidens maffiafamiljer i vikingamiljö… De seglar drakbåtar krigar, rövar och förslavar människor.

En dag kommer piraterna till Lillys fiskeby. Det som först ser ut att vara ett vanlig plundringståg slutar med att piraternas kidnappar premiärministerns sjuåriga dotter som råkar befinna sig i byn.  Händelsen får svåra konsekvenser för byinvånarna som klandras för att inte tillräckligt ha försvarat byn och därmed dottern. Männen kallas ut i krig mot piraterna och hängning hotar för många av invånarna om dottern inte räddas (trots att premiärministern egentligen inte bryr sig ett dugg om sin dotter).

För att hjälpa sina vänner i byn blir fiskarflickan Lilly indragen i en mycket spännande berättelse där hennes väg snart korsar Zephs. Det visar sig att det är till Zephs by premiärministerns dotter, Lexy, har förts. Lilly, Zeph och Lexy är alla barn och  händelserna ställer dem inför många svåra val och situationer som är lätta och hemska för barn att identifiera sig med. Det finns många skildringar av grymhet och ondska, men de håller sig ändå på en 8-10-årings nivå. Så det blir inte för otäckt, men stundtals väldigt spännande!  Nu  ser vi fram emot att läsa fortsättningen, Piraternas skatt.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Katarina skriver:

    Saknar också högläsningen, ska introducera den här för min 9-åring.

  2. Mia skriver:

    Kanske värt ett försök. Min snart åttaåring går igenom en antiläsningsperiod just nu som jag hoppas är övergående. Känns svårt att som bokälskande mor ha en son som tycker att böcker är SÅÅÅÅ tråkigt just nu. Vad gör man?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.