Ungdomligt på Bokmässan
Hemma och pustar ut efter två intensiva dagar på Bok och Biblioteksmässan i vimlet bland montrar och seminarier. Tänk vilken lyx det är att på betald arbetstid få botanisera bland denna uppsjö av utbud som mässan erbjuder varje år. Det finns ju så mycket att välja på att se och lyssna till att man nästan slår knut på sig själv för att snickra ihop ett bra dagsprogram där man förenar såväl nytta med nöje.
I år kan jag så här i efterhand se att jag hade tre olika fokus på mitt upplägg; skola (i egenskap av lärare), ungdom (som nyfiken mamma som vill hitta ny litteratur till mina barn) och så lite blandat smått & gott (som jag personligen kände mig nyfiken på). När det gäller ungdomstemat så lyssnade jag till tre seminarier; Allvar med humor (Susanna Alakoski och Per Nilsson), Pippi och Lisbeth Salander – men den blyga flickan då? ( Emma AdBåge, Maja Hjertzell, Ann Caroline Håkans) och Sex och relationer – vad unga läsare vill ha (Lina Forss och Peter Barlach) alla med lite olika kvalité.
Så här kommer lite tips på vad jag tror kan vara bra ungdomsböcker.
Susanna Alakoski och Per Nilsson är två författare som jag känner till väl sen tidigare och har läst en del av så det var roligt att lyssna till dem då de förde ett intressant samtal om hur allvarliga saker man kan ta upp i ungdomlitteraturen.
Alakoski har tidigare skrivit vuxenlitteratur men provar nu på en annan målgrupp med sin nya roman Dagens Harri (Alfabeta förlag) vilken har något blandade recensioner (se DN och Expressen bl.a.). Här möter man elvaåriga Tiia i Ystad med finländsk bakgrund (samma miljö som i Svinalängorna men där slutar likheterna hävdar Alakoski själv). Jag tycker att berättelsen om Tiia verkar lockande och mitt i många allvarliga ämnen så finns det en varm humor att döma av det stycke som Alakoski själv läste upp.
Per Nilsson har tidigare mest skrivit om tonåringar (tex. Hjärtans Fröjd och Svenne) men riktar i sina nya böcker Extra (Alfabeta), om pojken Pim Pim som en dag möter en mystisk vän (se recension Svd bl.a.),in sig på lite yngre barn. Även här blir jag lockad att läsa böckerna och tror nog att detta kan bli bra julklappar hemma till barnen.
Emma AdBåge, Maja Hjertzell och Ann Caroline Håkans är tre barnboksförfattare som alla skrivit böcker där huvudpersonen är en flicka av den lite tystare och blyga typen, något som också var temat för seminariet. Ofta är kvinnliga huvudpersoner i barnböcker flickor som tar för sig och är starka karaktärer, men vad händer om detta blir den enarådande normen för hur flickor ska vara? Den tysta blyga flickan måste också få ”synas” som den hon är. Mycket intressant ämne, men då dessa tre författare till stor del skriver utifrån egna erfarenheter (i egenskap av blyga flickor) så lyfte tyvärr inte samtalet tillräckligt för en scen med flera hundra åhörare. Det var ett lite trevande samtal men jag tror säkert att deras böcker kan vara läsvärda för unga flickor av alla sorter.
Sista seminariet med ungdomlitteratur som jag lyssnade på var med Lina Forss och Peter Barlach. Två författare som var nya bekantskaper för mig och som till skillnad mot de tidigare författare jag nämnt (som inriktar sig på mellanstadiebarn) istället skriver för unga tonåringar. Ämnet som stod i fokus var sex. Hur skriver man för tonåringar om sex? Det var ett stundtals ganska pladdrigt samtal och jag fick egentligen inte riktigt grepp om vad de faktiskt har skrivit, men det som var lite intressant var deras olika tillvägagångssätt för att kunna skriva om sex för tonåringar på ett bra och trovärdigt sätt. Peter Barlach menade att han helt enkelt utgick från tonåringen inom sig medan Lina Forss berättade att hon jobbar lite mer undersökande genom att ha ett aktivt samtal med tonåringar bl.a. genom att blogga på sajten ungdomar.se.
Ja, det var ett litet axplock av vad som presenterades av ungdomslitteratur på Bokmässan och jag återkommer snart med lite mer ”vuxentips”.
Va’ bra med tips på ungdomsböcker!!
Tack Mia! 🙂