Cirkeln – en riktigt bra ungdomsbok

Jag har tidigare flaggat för Cirkeln, en ny svensk ungdomsbok om häxor. Boken är skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och handlar om några ungdomar som växer upp i en typisk svensk bruksort omgiven av djupa skogar, där hopplösheten och rastlösheten spirar. Det är snart sommarlov när sex tonårstjejer på ett oförklarligt sätt kallas till den övergivna folkparken där de får veta att de är häxor med olika outvecklade förmågor. De får veta att något ont ruvar i den lilla byn Engelsfors och att gymnasieskolan där de vistas på dagarna är själva basen för ondskan. Nu måste de sex tjejerna, som tidigare inte haft någon kontakt med varandra, samarbeta för att rädda världen.

Boken är en riktig bladvändare och så spännande att man måste ta den med sig på bussen för att få veta hur det går. För onskan far framåt med en väldig kraft – redan i första kapitlet dör en kille som är bästa kompis med en av häxorna. Och sedan dör ännu en… Det visar sig att det är de unga häxorna som den onda kraften är ute efter. Men till skillnad från till exempel Harry potter-böckerna är det inte speciellt mycket magi inblandat i kampen mot ondskan. De sex tonårstjejerna börjar trevande upptäcka sina förmågor, som att göra sig osynlig, tända eld på saker, röra saker med tankekraft eller få andra att utföra det man vill. Men de utför inga trollkonster som får människor att flyga i luften, marken att skaka eller himlen att blixtra. Istället skildras mest vardagen för de sex tonårstjejerna – det är den tjocka fula tjejen som mobbas och sedan ger igen, det är den snygga och populära tjejen, den seriösa plugghästen, tonårskärlek och tonårsfylla och annat som hör till livet när man är 17 år.

Det här är en väldigt bra ungdomsbok, som Maria Gripe möter JK Rowling ungefär. Men jag känner mig lite för gammal när jag läser om alla tonårsfyllefester och gymnasieångest. Jag har gillat både Harry Potter, Twilight och den fantastiska Sagan om klanen Otori av Lian Hearn, som också klassas som ungdomsbok.  Men då är det magi, äventyr och kärlek som går över alla åldrar. Cirkeln är mer en renodlad ungdomsbok, men jag kan ändå tänka mig att läsa de följande två delarna i denna triologi för att få veta hur det går för tjejerna i jakten på onskan.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Mia skriver:

    Verkar som ett bra tips att ta med till mina gymnasieelever 🙂

  1. 2012-02-04

    […] som ungdomlitteratur, men helt klart är lika mycket för vuxna. Jag tyckte också att svenska Cirkeln var bra – men lite för mycket ungdomsbok för min […]

  2. 2012-07-22

    […] för dagens unga tjejer. Då är Kitty Drew hundra gånger bättre. Jag rekommenderar hellre Cirkeln eller Hungerspelen som jag tidigare skrivit om. Ja, till och med Tlilight-sagan… Men helst […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.