The year of Ryan

”In Blue Valentine he was desperate, in Drive he was scary, in The Ides of March he was slimy, and in Crazy, Stupid, Love he was six-packy.”
Inte nog med att han lyckats pricka in fyra biosuccéer i år. Han har dessutom blivit utnämnd till The Coolest Person Of The Year av TIME.  Javisst är det snyggingen Gosling jag snackar om.

Fotot i Drive kan vara ett av det snyggaste jag sett på länge. Och då menar jag faktiskt bara det filmiska…

Drive
Igår fick jag uppleva Ryan i storbildformat igen, denna gång i filmen Drive. Helt oväntat blev jag helt såld på den våldsamma berättelsen om den hemlige bilföraren. Mycket avancerad bilkörning erbjöds och den bärande berättelsen fångade mig snabbt.

Mr X (ja för han har inget namn) är en tystlåten ung man jobbar deltid som både bilmekaniker och stuntman i biljakter i Hollywoodrullar. Han lär känna flickan i dörren bredvid och hennes son. Tycke uppstår och den skygge snyggingen mjuknar upp. Lagom till första dejten kommer flickans man in i bilden. Den hyvens grannen tar ett steg tillbaka, men fortsätter ändå att bry sig om och hjälpa hela grannfamiljen.

Låter varken intressant eller särdeles skrämmande men oj vad rädd jag blev ett par gånger. Några gånger går det faktiskt lite över styr och man tror för några sekunder att maskinisten råkat få på en annan härlig rulle; Kill Bill.

De eventuella minustecknen vägs upp av det ofantlig snygga fotot i filmen. Varje scen är ett mästerverk i fotokomposition och Mr Gosling skulle säkert kunna försörja både sig och alla sina framtida avkommor i många år bara på att trycka och sälja affischer på sig själv i olika poser ur scener i filmen.

Betyget blir en 4 med spets.

Mycket passande nog bar jag en t-shirt från min tid som informationschef på Karlstads kommun vid detta biobesök…

The Ides of March

Veckan innan träffade jag Gosling i en annan skepnad, nämligen som den slipade PR-chefen Meyers hos en het presidentkandidat (George Clooney). The Ides of March är mest känt för att vara den dag Julius Caesar förråddes av sina vänner. Och filmens titel skvallrar om vad som kommer att hända.

Det är ett tjuv- och rackarspel som pågår bakom kampanjens glättiga yta. Det gäller att vara smart, strategisk och hårdhudad. Någon blir förrådd. Någon vill ta hämnd. Alla drivs av sin maktlystenhet och ingen bangar för något på sin väg mot toppen.

Både Gosling och Clooney briljerar i sina roller. En bekants bekant spekulerade till och med i om detta är Clooneys första lek med tanken att en dag få träda in i rollen som USA:s president på riktigt. Ja han skulle definitivt fixa alla presidentens framföranden med bravur.

Både handlingen och rollprestationerna är superbra så det blir en mycket framtung 4:a jag tilldelar denna film.

Crazy, stupid love
Denna rulle har jag redan bloggat om tidigare och att jag gillade även denna Gosling-film råder det ingen tvekan om.

Jaha…
Så nu är det bara att jaga rätt på Blue Valentine för att kröna min hyllning av Goslings framgångssaga 2011.

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Karin H skriver:

  Kul med lite filmtips!

 2. Katarina skriver:

  Ska gå och se Drive. Är också imponerad av Gosling. Har sett både The Ides of March och Crazy Stupid Love och sätter som du – en fyra respektive stark trea på filmerna.

 3. Pia skriver:

  Hyrde Blue Velvet idag ska se den imorgon. Återkommer med ny Goslingrapport.

 4. Pia skriver:

  Ni kan låta blir Blue Valentine. Filmen lyfta aldrig riktigt. Inte dålig en heller inte bra.

 5. Anna skriver:

  Ja, så kul med filmtips. Ska definitivt spana in detta!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.