Arne Dahl tillbaka med A-gruppen

Arne Dahl, eller Jan Arnald som författaren bakom pseudomymen heter,  är tillbaka med en ny deckare. Viskleken är den första i en ny serie på fyra böcker om poliserna i A-gruppen som nu ingår en ny internationell, operativ och hemlig enhet. Boken recenserades i Dagens Nyheter igår och i dagens kultursöndag finns en intervju med författaren, där han berättar att han fick svår separationsångest när han slutade skriva efter den elfte Dahl-deckaren. Han drömde att karaktärerna stod runt hans säng på nätterna och bad om att få finnas kvar. Nu har de alltså blivit bönhörda och böckerna ska även ges ut i USA.

Arne Dahls återkomst är mycket välkommen, men jag ser ännu mer fram emot min absoluta svenska deckarfavorit Åsa Larssons nya roman. Men det dröjer ytterligare nästan ett år innan den kommer ut.  Boken heter Till offer för Molok och kommer ut den 16 mars 2012. Ett smakprov ur boken har redan släppts:

“Besiktningsmannen skär upp buken på björnen.

Jaha, skall vi kolla vad nalle har ätit? säger han.

Det ryker om det stinkande maginnehållet. Besiktningsmannen rotar runt i sörjan med en pinne. Mungiporna far ner i en misstrogen min.

Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han.

Karlarna i jaktlaget kommer närmare, kliar sig i bakhuvudena så att kepsskärmarna glider ner i pannorna. Någon får fram sina glasögon. De vet ju att björnen har ätit upp Samuel Johanssons gråhund.

Besiktningsmannen reser sig. Håller en liten benbit mellan fingrarna.

Vet ni vad det här är? frågar han.

Han är alldeles grå i ansiktet. Skogen har tystnat, ingen vind, ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet”.

Ingen annan svensk deckarförfattare skriver så bra som Åsa Larsson tycker jag, en bok att längta efter.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karin H skriver:

    Jippie, jag är otroligt förtjust i Dahl och ser fram mot en ny bok!

    Däremot kanske jag borde ge Larsson en chans till, jag har bara läst Solstorm, och blev inte särskilt imponerad vad jag minns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.