Svärdet och spiran – nu på dvd

För er som inte läst Ken Follets “Svärdet och spiran” (Pillars of the earth) och en Värld utan slut (World without end) så är det två böcker jag kan rekommendera. Speciellt om ni gillar äventyr, kärlek och spänning i en historisk miljö. Böckerna är riktiga tegelstenar, men inbjuder till sträckläsning. Thrillerförfattaren Follet skriver dessutom fängslande, ledigt och enkelt. För er som läst böckerna vill jag tipsa om filmatiseringen som nyligen kommit ut på dvd.

Det är den första boken “Svärdet och spiran” som blivit film. Den producerades för en kanadensisk filmkanal i fyra avsnitt, hade premiär i brittiska Channel 4 i oktober, sänds nu på svenska TV3 och finns på dvd med svensk översättning. Historien kring katedralsbygget i Kingsbridge spelades in i Ungern, med en rad kända engelska skådespelare i rollerna. Jag har sett alla fyra avsnitten och tycker att de gör boken rättvisa – kan helt klart ses både av de som läst boken och de som föredrar att se filmen direkt. I rollerna kan nämnas Rufus Sewell som Tom Builder, Ian McShane som den onde prästen Waleran och Matthew Macfadyen som prior Philip.

Länkar:
Ken Follets egna ord om filmen och förebilden katedralen i Salsbury.
Filmrecension på imdb.
Trailer.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Hedvig N skriver:

    Jag har också sträckläst Ken Follet, men jag stör mig grymt på hans stereotypa kvinnosklidringar. Alla kvinnor beskrivs i bröststorlek. Hon har stora bröst, hon har jättestora bröst osv. även sexscenerna känns o-trovärdiga. Men storyn är bra! Ska definitivt se den här DVD:n!

    Har inte Ken Follet skrivit en uppföljare nyligen till Svärdet och Spiran? Har för mig att vår gästpingla Kristina i Frankrike tipsade om den.

    Tror dessutom att den här serien gick på TV i julas, men jag missade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.