Om bokcirklars makt

Det var ingen av er som råkade lyssna på P4 Kultur igår, söndag? Den ordinarie producenten är i Australien så jag fick producera programmet. Och det handlade om – tada – bokcirklar! Nya sätt att läsa var temat. Vi spådde  läsplattans framtid, spionerade på en bokcirkel i Malmö IRL, gick på Textival i Göteborg och så intervjuade jag Karin Berg, som driver en sorts koppleriverksamhet för bokälskare på bloggen En bokcirkel för alla.

Jag hade nog inte riktigt fattat hur heta vi pinglor är egentligen, som har en bokcirkel – både på nätet och In Real Life. Bokcirklandet har gått från tönt- till trendstämplat, enligt Karin Berg. Och kollar man västerut mot USA – där läsplattorna f.ö. säljer som smör – ja då kan man hitta präktiga exempel på Bokcirklars makt. En sådan är historien om boken Niceville (på engelska: The Help) av Kathryn Stocket. Den gavs ut i liten upplaga häromåret på ett obetydligt förlag. Men sen började den läsas i bokcirklar, ryktet spreds och den blev en Bestseller. Så vi är inte bara trendiga – vi är potentiella maktfaktorer i bokfloden!

Lustigt bara att den enda bok vi läst som handlar om en bokcirkel är den enda som fått betyget en överkorsad pingla, haha!

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Mia skriver:

    När det gäller USA får man nog ge lite credd till Oprah som startat en läsvåg bland alla hemmafruar i USA. Hon har väl en egen bokcirkel som har nått ut till många vad jag förstått. Kanske inte helt vad vi som pocketpinglor vill identifiera oss med; hemmafruar som lever sitt liv genom oprah Winfreys show 🙂

  2. Då får vi göra annorlunda här. Fram för ett tvprogram där de pratar böcker under en bra tvtid (gärna kväll då barnen sover) men ett bokprogram som har avslappnad attityd och tar upp tex veckans bokcirkelsnackis eller ngt =) Oprah sänds ju när alla som inte är hemmafruar är på jobbet.
    Jag tror att vi är lite annnorlunda här, det märks nämligen. Vi försöker cirkla efter jobbet eller på helger och använder även cirkeln för att socialisera. Sånt som man inte har så mycket tid till övers för som heltidsarbetande småbarnförälder 🙂

  3. Mia skriver:

    Håller med dig Karin. Bokcirklandet är definitivt ett oerhört viktigt socialt fenomen. Det är många sorger och glädjeämnen som avhandlas hos mellan boksnacket. Sen tror jag också att det här bokbloggandet är ett ganska “kvinnligt” forum. Min man är till exempel förundrad över hur uppmuntrande och positiva forum bokbloggarna är och det är ju sant; det är ju en klar dominans på kvinnor som kommenterar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.