Vem är du?

Ett av mina bästa tips för att lära känna någon är att fråga vad de gillar att läsa. Möter jag en skön typ som väcker mitt intresse står det inte på förrän jag hör mig själv ställa frågan: – Vilken är din favoritbok?

Foyles Book Shop på Charing Cross Road i London rekommenderade dessa “Must read books” tidigare i våras (se även bilden längre ner).

Svaret som följer ger väl inte riktigt samma tillförlitlighet som att skicka personen i fråga på ett Myers Briggs test. Men visst ger det en fingervisning!

För jag kan inte förneka att jag snabbt drar mina slutsatser när offret i fråga börjar flacka med blicken och högljutt bedyrar att det är alla fall inte den där Stieg Larsson. Men Ranelids yviga, livsbejakande, poetiska verk har jag alltid beundrat.
   – Stackar lilla osäkra krake, kommer jag på mig själv att tänka när jag lägger huvudet på sned och tittar medlidsamt på honom.

Eller när den mest hårdkokta av de hårdkoktaste managementkonsulterna avslöjar att han grät som ett barn till Extremely Loud and Incredibly Close, var det som om karl på ett ögonblick gick från att vara endimensionell till att bli ett färgsprakande kalejdoskop. 

Apropå intressanta bekantskaper, att umgås intensivt med ingenjörer är på alla sätt vansinnigt givande – men så värst mångordiga är de faktiskt inte. Att då upptäcka att en person som aldrig skickar mejl med fullständiga meningar och som överdoserar tre-bokstavs-förkortningar i såväl tal som skrift, har rekommenderat mig en av de vackraste berättelser jag någonsin läst gör mig nästan tårögd.

Och när jag kastar mig in i en livlig diskussion med THE Power Woman, om huruvida det är Keyes eller Kinsella som idag bjuder på den bästa chick-litupplevelsen, träder genast en mer komplett kvinna fram genom dimridåer av rasslande pärlhalsband, välskräddade pennkjolar och perfekt manikyrerade naglar.

Och jag då? Eller mer relevant i detta sammanhang – vilken bild skulle en ny bekantskap få av mig om jag avslöjade mina bokfavvisar? Kan inte bestämma mig för om jag skulle tituleras ”bokpretto” eller ”bokschitzo”. Eller båda delar… Det beror nog på vilken dag jag blir tillfrågad.

Vissa har jag redan avnjutit, andra står på tur- medan somliga haft ynnesten att redan blivit avhandlade av Pocketpinglorna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.