Jag älskar bibblan

Götaplatsen i Göteborg. Torsdag klockan 18.45. Två våningar upp med utsikt över en upplyst Poseidon glider jag omkring och bara njuter. 
Tack vare en jobbdag på Svenska mässan trillar jag förbi Stadsbiblioteket och får – trots värkande fötter och en blytung ryggsäck – en stark längtan att gå in. Jag gör det och ångrar mig inte. Alltför sällan besöker jag dessa institutioner och varje gång blir jag lycklig och glad. Lycklig över att jag har fri tillgång till dessa fantastiska platser. Glad för att det är massor av människor som, liksom jag, väljer att tillbringa sin torsdagskväll här.

Alla sorter
Kids med dreads trängs i hissen med gamlingar. Exhalterade ungar diskuterar fantasyböcker med oerhört initierad och entusiastisk personal. Studenter med tjocka tegelstenar framför sig delar läsesalar med fackpressläsande nerdar. På en ranglig filmduk visar en Afrikaresenär bilder från sin senaste tripp. Visst är det underbart?! På vilket annat ställe finner du denna härliga cocktail av människor en torsdagskväll?

Min lillasyster och jag redo att hoppa in i Volvon för att åka till bibblan i Karlstad, cirka 1977. 

Från idé till handling
Trots att jag inte finner tillfälle – eller egentligen handlar det väl rent krasst om att jag inte prioriterar det – att besöka älskade bibblan så ofta, så känns det ändå viktigt för mig att det finns och utvecklas. Och det är jag inte ensam om. När nedläggning, på grund av en neråtgående besöksstatistik, hotade Linnéstadens bibliotek i våras gick Göteborgsstadsdelens alla innevånare man ur huse för att signera protestlistor. Vi vann! Biblioteket finns kvar.

Men det håller ju inte i längden. Besöken måste ju öka så klart. Så därför vill jag uppmana alla bok- och biblioteksälskare att under 2011 ta denna relation från en platonisk till en mer fysiskt nivå. Jag utmanar er! Jag tänker besöka bibblan minst tio gånger nästa år. Är du med på det?

Kanske världens vackraste bibliotek. Ja i alla fall det bibliotek med coolast adress: 42nd Street / Fifth Avenue, NYC

Två bibliotek jag minns
Söndag förmiddag efter frukost sattes finkläderna på och familjen tog plats i den vita Volvokombin. Den sex mil långa färden gick till Karlstads Stadsbibliotek  för att alla skulle få sitt läslystmäte tillgodosett. Min lillasyster och jag hängde i barnboklådorna och släpade hem travar med allt från Katitzi till Lucky Luke. Pappa spisade jazzplattor på musikavdelningen och mamma grävde fram relationsromaner. Besöken slutade alltid med fika på Kaffé Hyllan i 70-talskomplexet på Sandgrundsudden.

Den som inte blir förälskad i NY Public Library är ännu inte född. En fantastisk plats och miljö som man till och med skulle kunna tänka sig att gifta sig i. Ja just det – det hade någon redan kommit på…

Du gillar kanske också...

10 svar

 1. Hedvig skriver:

  Håller med du, bibliotek har ofta varit oaser för mig.

  Som barn tog mamma ofta mig till bibblan där jag lånade påsar av böcker varje gång.

  En lyx att de finns!

 2. Mia skriver:

  Håller med dig Pia att man är alldeles för dålig på att besöka biblioteket. Det går liksom i vågor – när jag pluggade så satt jag mycket på biblioteket bla. i Göteborg (!) Så himla mysigt!

  Jag kan faktiskt känna ett sting av avundsjuka när jag ser vårt fina Universitetsbibliotek i Karlstad med alla sina fina läsplatser. Fina läsbord med en varsin läslampa till. Tänk att få sitta där och bara plöja kurslitteratur och så gå och ta en fika då och då. Jag skulle kunna bli student igen bara för den saken skull 🙂

  Måste erkänna att mitt lånekort inte är så flitigt använt nu för tiden , men vi har en liten tradition att alltid inför en längre bilresa gå dit och låna en ljudbok som hela familjen lyssnar på i bilen. Sist blev det “Fem finner en skatt”.

 3. Kia skriver:

  Ok, jag är med, 10 gånger nästa år! 😉 Jag brukar mest låna barnböcker på biblioteket. Det är perfekt, bara att lämna tillbaka om boken inte faller unge herrn i smaken! Och Mia, jag håller med dig! Tänk att få sätta sig där vid ett skrivbord och läsa, fixa kopior, stryka under och just det, fika lite då och då! Härligt! Om det inte var för alla uppsatser (med referenslistor som innehåller kommatecken och parenteser till förbannelse) som ska skrivas så skulle jag kunna plugga hur mycket som helst! 😉

 4. Johan skriver:

  10 gånger nästa månad sa du? Topp! 🙂

 5. Maria skriver:

  Jag log nar jag laste ditt inlagg, kande sa mycket igen mig I att hamna pa stadsbiblioteket och uppfyllas av karlek…
  Mitt favoritbibliotek ar dock bibblan I Lulea. Jag hade flyttat hemifran for att ga pa gymnasiumet I Stora Staden och tillbringade manga kvallar bland bokhyllorna. Det var dar jag upptackte litteraturen 🙂
  Kan bli svart med tio biblioteksbesok har I CA …. vet inte ens om det finns bibblor har?!?

 6. Karin H skriver:

  Älskar bibblan! När jag var liten låg skolbiblioteket tvärs över vägen och var öppet för allmänheten på kvällarna. Jag var där flera gånger i veckan. Bibliotekarien Tant Ingrid brukade hjälpa mig att hitta nya böcker som hon trodde jag skulle gilla.

  Jag antar utmaningen, minst 10 gånger nästa år. Det vore bättre för min överfulla bokhylla hemma också, att låna fler böcker.

 7. Hedvig B skriver:

  Jag antar utmaningen! Har varit ganska duktig tack vare barnen de senaste åren. De älskar biblan, men numera lånar de mkt via skolbiblioteket och då blir det mer sällan. Men vi ska ta nya tag. Biblioteken måste stödjas!

 8. Anna skriver:

  Älskar också bibblan. Man känner sig lite som ett barn när man kommer dit, den speciella lukten tar mig tillbaka till barndomen. Kommer ni ihåg att man kunde lyssna på besättelser på LP skivor?Det var som halvmåneformade sittplatser och så fick man hörlurar av “bibblotanten” och hon satte på skivan jag valt
  Antar utmaningen!
  Fast jag studerar hemifrån! Mycket enklare o mysigt det med!

 1. 2010-11-19

  […] ändå känna en viss vemod. Vad ska till exempel hända med alla våra fantastiska bibliotek som Pia nyligen uppmärksammat? Och  tänk om det inte kommer att finnas någon bokhandel att strosa runt […]

 2. 2012-03-22

  […] gratis! I alla fall om man utnyttjar våra kära bibliotek. (Läs pinglan Pias hyllning till bibblan!) Kanske skulle man se dem som ”livets apotek”? Tänk så mycket visdom det döljer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.