En skitbra barnbok

Anna Lycke och Christin Holm. Foto: Hedvig N

Värmlandsmontern på Bokmässsan brukar vara en välfylld historia. I år presenteras också en riktig skitbok, som släpptes idag. På jobbet fick jag därför besök av en före detta arbetskompis, Anna Lycke, som sadlat om från journalist till “mattant” (kock på en förskola). Nu gör hon dessutom författardebut med underbara barnboken “Bajshövdingen”.

Barnböcker om bajs finns det ganska gott om – och jag älskar dem alla! “Bajsboken” av Pernilla Stalfeldt och “Det var det fräckaste” av Werner Holswath är klassiker. Nu har också bloggaren Alex Schulman gett ut en bajsbok för barn, inspirerad av sin lilla bebis anala bekymmer. Bajsfesten heter den.  Det var också det egna föräldraskapet som fick Anna Lycke att skriva Bajshövdingen,  tillsammans med illustratören Christin Holm och friidrottaren Louise Gundert. Idén kläcktes  när hennes lille son en dag undrade “Mamma, vart tar bajset vägen?

Äventyret börjar när pojken Melle av misstag råkar spola ner sitt gosedjur Mauro i toaletten. Vi får sen följa honom i underjorden där han träffar den respektingivande Bajshövdingen, den fina kissprinsessan Kisseluran (som har en sjöjungfrus lekamen – praktiskt när man ska simma i avlopp) och många andra. Boken är tryckt på miljövänlig toapapper, med pärmar som påminner om toarullar. Den är tunn men ändå späckad med roligt extramaterial: pyssel och knåp, till och med recept (på bland annat Bajstårta). Budskapet  till barnen, som många vuxna också behöver påminnas om, är att man bara får spola ner bajs, kiss och toalettpapper. En pedagogisk historia alltså, som påminner lite om sånt vi själva fick läsa som barn på 70-talet. Fast minus den politiska propagandan typ “Sprätten satt på toaletten“.

En skitbra bok, helt enkelt!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Jens skriver:

    Jag har alltid misstänkt att prinsessor inte bajsar. Ok att de kissar men nu har jag äntligen fått det bekräftat. Prnsessor har ju jämt upp med att göra sig fina och vackra. Inte kan väll dom bajsa! Lite mer politisk propaganda hade nog inte skadat!

  2. Jonas skriver:

    Verkar vara förälldranra som uppskattar dessa böcker mest, med tanke på inlägg o kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.