Intressant läsning inför valet!

Med en månad kvar till valet läser jag Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk – en bok om Danmark och blir faktiskt lite skakad. Boken är en reportagebok och handlar om det främlingsfientliga partiet Dansk folkeparti, som länge har haft en vågmästarroll och stark påverkan på den politiska dagordningen i Danmark. I Sverige har Dansk Folkepartis systerparti, Sverigedemokraterna, stadigt gått  framåt i de senaste valen och många prognoser tyder på att de kan ta sig in i riksdagen om en månad.

Danmark, som länge förknippats med bacon, öl och frisinne, förknippas idag med helt andra saker. Ingen har väl undgått  bråken kring Muhammedkarikatyerna, bojkott av Arla och kärleksflyktingar? Frågan journalisten Lena Sundström ställer sig är om Danmarks nutid kan bli Sveriges framtid? För att se om hon kan hitta några svar flyttar hon till Köpenhamn.

Där får man följa hennes försök att etablera en vardag och lära sig danska. Den röda tråden är dock  hela tiden berättelsen om hur Dansk Folkeparti uppstod och hur partiet lyckades få den maktposition det har idag. Hon intervjuar allt från halalhippies till högt uppsatta politiker. Hon beskriver möten och scener och gör hela tiden personliga reflektioner kring den information hon får ta del av och det hon lär sig. Lena Sundström skriver med både humor och ironi som gör det riktigt roligt att läsa trots att ämnet i sig inte är helt lättsmält.

I världens lyckligaste folk (titeln anspelar på att  Danmark ofta rankas högst i undersökningar där invånarna får uppskatta sin lycka) beskriver hur Danmark har blivit ett land med stenhård retorik mot invandrare eller  “de fremmende” som de kallas. Och med de fremmende så åsyftas huvudsakligen muslimer. Lena Sundström tecknar en bild av ett land  med mycket rädsla som Dansk Folkeparti och partiets partiledare Pia Kjaersgaard underblåser. Med jämna mellanrum ställer Lena Sundström frågan om Sverige kan lära sig något av Danmark. Boken ger inga tydliga svar, men bara genom att läsa den kan vi lära oss mycket…

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karin Höiesen skriver:

    Hon gjorde ju en dokumentär om sverigedemokraternas sympatisörer som visades på tv nu i veckan. Jag missade den tyvärr men hade velat se den. Jag gillar Lena!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.