Svårt att hålla tillbaka tårarna när du läser “Innan jag dör”

Det här är en bok att läsa i lugn och ro, på någon avskild plats, då det är svårt att hålla tårarna tillbaka. En bok som tar upp det där man inte gärna vill tänka på; att man som ung människa  mitt uppe i sin tonårstid kan drabbas av cancer; att man som förälder kan tvingas se sitt barn lämna världen i förtid; att man som lillebror kan vara tvungen att leva sitt vanliga liv samtidigt som ens syster tynar bort; att man som bästa vän ska försöka finnas där som stöd samtidigt som man kanske har egna problem att brottas med; att man som pojkvän måste bestämma sig för att våga vara närvarande eller fly. Ja, det finns många olika personer att spegla sig i.

Jenny Downhams Innan jag dör är en ungdomsroman som kom ut för något år sedan och handlar om Tessa 16 år. Hon är döende i leukemi. Hon har varit sjuk under flera år men nu har hon kommit till stadiet där det inte finns någon återvändo. Tessa beslutar sig för att göra en lista på saker hon vill göra innan hon dör, t.ex. att bli av med sin oskuld, att testa droger, att köra bil. Tessa pendlar mellan att hitta på en massa upptåg och stundtals njuta av stunden  till att bara ligga under täcket och tänka mörka tankar. Vi får följa berättelsen genom hennes perspektiv men lär också känna hennes närmaste omgivning och deras kamp med sorgen.

Stundtals är det ganska klyschigt och förutsägbart måste jag erkänna, men berättelsen växer sig allt starkare och det oundvikliga slutet, som vi vetat om från första början, är väldigt vackert och fint skildrat. Det är då tårarna flödar!

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anna skriver:

    Här verkar det viktig att vara på rätt humör o att man har lite egentid.
    Jag blir sugen på att läsa alla böcker du läser, Mia!! ;-))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.