Kvinnor som minns…..

…..blir det tydligen svårt att hitta.

Hedvig B hade för en tid sen ett inlägg om självbiografier där hon bland annat gjorde oss uppmärksamma på VI Läser och deras satsning på temat biografier.  Flera av oss pocketpinglor sade oss vara noviser på denna genre men villiga att prova på. Frågan är vad vi ska välja?

Journalisten Stefan Eklund har idag i Svenska Dagbladet en artikel Män som minns i vilken han reflekterar över fenomenet att den litterära självbiografigenren domineras av män. Han bortser då från “kändis- eller politikermemoaren” som enligt honom är ointressant som litteratur. Han nämner ett antal aktuella skönlitterära biografier som är på gång t. ex. Torgny Lindgren, Bob Hansson och Teodor Kallifatides. På samma gång efterlyser han kvinnliga självbiografier som, i alla fall i Sverige, tydligen  lyser med sin frånvaro 2010. Däremot är författarna Erica Jong och Siri Hustvedt aktuella på svenska i höst. 

Men var finns kvinnorna? Jag citerar Ekelund: “Är det fortfarande så att vi har en litterär offentlighet där män med självklarhet finner sina egna liv mer intressanta än vad kvinnor gör? Där skärskådandet av den egna personen fortfarande är ett manligt privilegium?” . Intressant, eller hur? Jag tycker att när vi pocketpinglor tar oss an en biografi så ska det vara en kvinna som minns….

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Karin H skriver:

    Åh, Erica Jong skulle jag väldigt gärna läsa. Fast det tar väl lite tid innan den kommer på pocket.

    Intressant fenomen annars. Fast jag känner en hel del kvinnor som med stor förtjusning pratar om sig själva, men det kanske är skillnad att skriva ner det.

  2. Hedvig Nilsson skriver:

    Haha, det har du rätt i Karin! Men å andra sidan känner jag en hel del män som med lika stor förtjusning pratar om sig själva. Det är väl som med det mesta… när det är på amatörnivå är vi män och kvinnor lika produktiva, men när vi talar professionell nivå är det plötsligt flest män som syns. Tänk bara på matlagning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.