Scener ur ett äktenskap

Det är tyvärr inte en uppdaterad Bergmanversion jag läst, men visst innehåller David Nicholls senaste roman Us / Vi ingående beskrivningar av ett äktenskap i kris alltid.  

aldjaslkjd

”Pretending that nothing has changed is a change in itself.”

Fem år efter storsäljaren One Day var det åter dags för den hyllade författaren att servera världen ännu en relationsroman med omöjliga kärlekstoner.

I romanen Us är det inte ungdomlig och oidentifierad-långt-ifrån-varandra-kärlek som avhandlas, som I One Day, utan kärleken mellan den grånande, medelålders, biokemisten Douglas och hans vilda, vackra konstnärsfru Connie.

Att dom överhuvudtaget blev ett par är ett mirakel och mer ett resultat av att Connie redan i 20-årsåldern fått sin beskärda del av Londons strulputtar till pojkvänner, än blossande passion.

Kompisen store bror, alltså Douglas, var helt enkelt ett säkert och tryggt alternativ och när det visade sig att de fungerade tillräckligt bra ihop, både i sänghalmen och i vardagen så sa hon ja till Doug.

20 år senare är dom på semester genom Europa tillsamman med sin 18 årige son Albie. Den resa Douglas planerat in i minsta detalj för att de ska kunna ticka av så många sevärdheter som möjligt, blir istället Connies test på om äktenskapet verkligen ska fortsätta efter att dom kommit hem.

Men kanske mest av allt blir resan ett prov på hur starka familjebanden är: hur stark Dougs tilltro till sonen Albin är, hur stor Connies kärlek till sin make är och hur mycket sonen egentligen bryr sig om sin far.

Nicholls romanrecept borde ju passa mig som handen i handsken. Där Douglas är begränsad, trångsynt och konservativ, är Connie utforskande, spontan och social. Albie är sin moders son, utsvävande, oberäknelig och impulsiv. Javisst är det upplagt för ännu ett dysfunktionellt familjedrama, en genre jag ständigt återkommer till.

Ändå kan jag inte riktigt bryta ut i bullrande jubel och hänryckta fanfarer. Kanske har jag för-läst mig på berättelser i genren? Kanske fick författaren byxångest efter braksuccén One Day och kunde inte ge järnet i Us? Mycket oklart, därför blir det 3 tämligen mediokra pinglor av 5 möjliga.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Katarina L skriver:

    Det låter på beskrivningen som det skulle kunna vara en riktigt bra historia. Synd att den inte riktigt höll hela vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.