En fantastisk kärlekshistoria

13037554_O_5Bea Uusmas Augustprisbelönade bok Expeditionen – Min kärlekshistoria är en kärlekshistoria på flera plan. Det är en berättelse om tre mäns kärlek till äventyret och deras fantastiska (i våra ögon ibland nästan något naiva) tilltro till sin vetenskap och sina uträkningar om ballongfärdens potential. Det är en berättelse om en kärlekshistoria mellan en ung kvinna och hennes stora kärlek som aldrig kom att återvända. Det är också en berättelse om Bea Uusmas kärlek till, näst intill besatthet av, mystiken kring Andrés Luftballongs expedition vilken leder henne till ett flertal egna polarexpeditioner.

Att läsa en faktabok som “förströelse”  är något jag gjort ytterst få gånger och att dessutom sträckläsa den på ett par dagar har väl egentligen aldrig hänt. Men jag blev oerhört fascinerad av denna bok som känns mycket annorlunda för sin genre. Den har en fantastisk snygg “layout”  – om man läser den påkostade inbundna och illustrerade utgåvan vill säga. Något  man definitivt bör göra. (En annan av pocketpinglorna har läst pocketutgåvan och förstår inte alls min fascination…)

Boken växlar som tidigare nämnt mellan tre spår; en utredande beskrivning av  polarexpeditionen och dess tre medlemmar Andrée, Strindberg och Fraenkel (en rätt så udda konstellation) med många ingående detaljer om deras umbäranden, en beskrivning av Uusmas personliga historia och kamp för att försöka att förstå och lösa gåtan om hur de dog och så utdragen från brevväxlingen mellan Fraenkel och hans Anna. En otroligt berörande kärlekshistoria med ett nästan “litterärt” slut som för tankarna till berättelser som Tristan och Isolde. Dessa tre “spår” är sedan rikt illustrerade med Uusmas egna foton från hennes polarexpeditioner, autentiska foton från polarexpeditionen (funna i kamerorna bland kvarlevorna), bilder från obduktionsmaterialet, dagboksanteckningar, brev, tidningsurklipp, tabeller av diverse företeelser, kartor, skisser m.m. Ja, det finns hur mycket som helst att fördjupa sig i. Man kan ströläsa lite här och där eller så kan man lusläsa alltihop vilket jag gjorde.

Något som dessutom berikade läsupplevelsen ytterligare var att lyssna på Uusmas sommarprat från 2014 där hon berättar om hur länge hon levt med sin fascination för denna polarexpeditionen. Om hur hon som småbarnsförälder lämnade sitt mediejobb för att studera på Komvux med målet att såsmåningom komma in på läkarlinjen för att kunna få tillgång till material och kunskap om expeditionen. Hon ville till varje pris lösa mysteriet om deras död. En idé som startades en kväll när hon flydde undan en tråkig fest och började bläddra i en bok från festvärdens bokhylla. Vilken drivkraft! Hon berättar också om det spott och spe hon har fått utstå från andra erfarna forskare och “hobbyforskare” (främst män) då hon i sin undersökning ifrågasätter den sedan länge ansedda teorin om att Andrée, Strindberg och Fraenkels dödsorsak var trikinförgiftning från isbjörnskött. Tänk att vissa män aldrig upphör att förvåna…

Som sagt; Bea Uusmas “kärlekshistoria” är en fantastisk histora! Läs den! Eller bläddra i den! Jag kan garantera att du kommer att fastna i den på något vis.

11007463_10153071412991460_1027047288_n11007514_10153071412916460_75113735_n11022827_10153071412826460_526267021_n

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Hedvig B skriver:

    Önskar att jag hade läst den inbundna varianten som du Mia. Tyckte visserligen att pocketvarianten var bra men blev inte lika absorberad. Foto och layout blir ju väldigt viktigt eftersom den är så faktaspäckad.

  2. Karin H skriver:

    Ja detta är en helt otrolig bok. Jag drömde om expeditionen medan jag läste, och var helt fast i historien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.