Så kul att “Kunskapens frukt” får pris!

På bokmässan i höstas fastnade jag i Galagos monter. Roliga föreläsningar och spännande nya seriealbum, en genre jag inte varit så bekant med förut. Med hem i kassen kom bland annat (som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg)  mitt “blodiga fynd”:  Kvinnor ritar bara serier om mens och ett album av Nina HemmingssonOtroligt rolig läsning som gav mersmak!

kunskapensfrukt_framsida_1Liv Strömkvists Kunskapens frukt (Galago)blev sedan min nästa bekantskap från serietecknarnas värld. En humoristisk och samtidigt oerhört seriös kulturhistorisk granskning av hur det kvinnliga könet har betraktats genom tiderna. Hon inleder med att utforska männens märkliga fascination för det kvinnliga könsorganet. Och så mycket konstigt hon har lyckats gräva fram! I ord, bild och teckningar utreder hon detta ämne. Så himla bra! Man fnissar och förfäras om vartannat. Det är klart att detta är värt “Årets kulturpris” (se artikel i DN)!

Ett av de många roliga och tankeväckande inslagen är den om NASA’s bilder på en man och en kvinna som har skickats ut i rymden för att nå fram till eventuellt annat liv i universum. Mannen och kvinnan är avbildade nakna men bilden av kvinnan fick redigeras; strecket som markerade vulvan fick tas bort då den väckte anstöt. Sålunda är mannens könsorgan avbildat men kvinnan på bilden har inget synligt kön. Vad skulle de stackars rymdvarelserna kunna tro!

10984935_10153035554346460_1741237224_n

ur “Kunskapens frukt”

Detta blir ännu lustigare när man sedan får ta del av bilder på diverse statyer och avbildningar av kvinnan och hennes könsorgan från forntida kulturer. Ingen blygsel här inte! Man kan fundera på vad som hände på vägen?

10984794_10153035554881460_981301269_n

Ur “Kunskapens frukt” NASA’s “könlösa kvinna” (tyvärr felvänd)

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Pia W skriver:

    Tänkte på dig direkt när jag läste om detta pris Mia! Det där serialbumet måste jag få låna när vi ses i sommar. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.