En finstämd fantasyroman för vuxna

Neil Gaiman skriver fantasy som passar flera åldrar

Neil Gaiman, tidigare mest känd för att ha skrivit fantasy för ungdom bland annat “Coraline” och “Odd och frostjättarna” har kommit ut med en ny bok. “Oceanen vid vägens slut” kallar han själv för en fantasyroman för vuxna – även om jag tycker den gott och väl kan läsas av tonåringar också. Det är en helt underbar bok, som är både finstämd, hemsk, gripande och varm – språket är enkelt och följsamt och berättelsen fängslande. Jag läste ut boken på några timmar.

Det handlar om en 7-årig pojke som flyttar in med sina föräldrar och sin syster i ett hus på den engelska landsbygden. Han är lite mobbad i skolan, ensam och söker sin tillflykt i böckernas värd. Hans närmaste vän – en liten svart katt – blir överkörd av gruvarbetaren som kommit för att bo som inneboende hos familjen. Pojken få flytta ut ur sitt rum. Narnia och dess fantasivärld får honom att glömma den hårda verkligheten.

Så möter pojken en dag flickan Lettie Hemstock och får en riktig vän. På gården där Lettie bor tillsammans med sin mamma och mormor händer märkliga saker och kvinnorna i huset verkar alltid veta lite mer om saker och tings orsak och verkan. På baksidan huset finns en ankdamm – inte särskilt stor – som Lettie kallar oceanen. Hos familjen Hemstock får pojken kärlek och mycket omsorg. Det är gräddmjölk direkt från korna, färsk honung och goda pajer.

Boken har legat 1:a på New York Times bästsäljarlista

Konstiga saker har börjat hända i byn efter att gruvarbetaren hittats mördad. Ett skeende har satts i rullningoch det handlar om pengar. Men det som händer kan inte få något bra slut och varelsen som satt igång hela skeendet måste stoppas. Tillsammans med Lettie får pojken uppleva spännande äventyr i andra världar och tidsdimensioner och träffa andra figurer som befolkar dessa världar.

Samtidigt måste pojkens mamma börja jobba och barnflickan Ursula Monkton flyttar in. Onskan får sitt grepp om familjen och pojken far illa. Lettie och familjen Hemstock blir hans räddning och tillsammans bekämpar de fasansfulla monster som trängt in i vår värd – men priset blir högt. Oceanen vid vägens slut är en fin berättelse om bardom – ensamhet och vänskap, svårigheter och ljusglimtar och behovet av fantasi. Vår värld i det lilla och det stora ogripbara – i den blå oceanens djup.

Boken får fyra av fem pinglor i betyg!

 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Mia D skriver:

    Varken fantasy eller deckare är genrer som jag har så stor erfarenhet av men jag blir alltid lika nyfiken när någon av er bloggar om det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.