Var blev du av Bernadette?

I en före detta skollokal i Seattle bor Elgie, Bee och Bernadette. En familj inte riktigt lik de andra i det konservativa medelklasskvarteret.

Pappa, Elgies spjutspetsföretag är uppköpt av Microsoft och gör honom till en riktig påläggskalv inom firman. Han leder det topphemliga projektet som ska utveckla en människolik robot vilket gör den barfota nörden till något av en hjälte (om än inom en starkt begränsad krets) och ett hett villebråd för såväl ledningen som hos en viss admin-resurs.

Dottern, Bee är något av ett underbarn. Socialt kompetent, oerhört smart och omtyckt av alla i skolan. Hon är så långt från en kopia av sin mor som det någonsin kan vara möjligt…

Mamman, Bernadette rankades i sin ungdom som USA:s mest lovande unga arkitekt, men efter ett förödande misslyckande fick karriären en abrupt paus. För att slicka sina sår följer hon sin make till Seattle där de köper den fallfärdiga skolbyggnaden som hon föresätter sig att göra till deras hem. Föresatserna är stora på många områden men på något vis blir det bara pannkaka av alltihopa.

Medan Bees och Elgies liv rullar på isolerar sig Bernadette i det ruttnande huset och är slutligen dessutom osams med hela grannskapet och har på köpet skapt sig ett rykte av att vara både våldsam och förvirrad. Den enda mänskliga kontakt hon har är med en kvinna i Indien som bemannar en dygnet-runt-buttler-tjänst som kostar 0.75 dollar i timmen. Det finns inga tjänster som är för stora eller för små för att Bernadette inte ska anlita henne.

Situationen blir slutligen ohållbar och maken beslutar sig för att göra det ofrånkomliga, att konfrontera sin hustru med alla handa konstigheter som händer i hennes omgivning. Med en armé bestående av FBI, psykakuten och granntanten bakom sig ställer han henne mot väggen. Det är då hon försvinner.

Bee blir förtvivlad för vad som än har hänt runt Bernadette har hon alltid varit Bees mamma. För Bee är hon inte den världsberömda arkitekten, inte den galna kvinnan som kör över de andra mammorna vid skolan, inte den vårdslösa kvinnan som via Internet överlämnat alla familjens kontouppgifter till en maffiafirma baserad i Indien. För Bee är Bernadette tryggheten, kärleken och glädjen. Och självklart gör den 15-åriga dottern allt för att hitta sin mamma.

Skrivstil
Seattlebon Maria Sempler  ger sin hemstad både en och två kängor som otillgänglig och ovänlig i sin senaste roman Where’d you go Bernadette? / Var blev du av Bernadette? Huvudpersonens sinnestillstånd tyckstill stor del vara ett resultat av den dödligt tråkiga platsen hon valt att bo på.

Det dråpliga berättande av platser, situationerna och karaktärer är väldigt roligt. Riktigt komiskt. Så komiskt att man ibland glömmer bort allt det tragiska och viktiga som berättelsen förmedlar. Stora delar av boken är skriven i brevform och upplevelsen blir en snabb satir med tydliga komiska förtecken. Och det är ju kanske inte så konstigt eftersom författarinnan är manusförfattare till kända TV-shower som Saturday Night Live, Ellen och Mad About You.

Pingelfavoriten Jonathan Franzen gillar också boken.

Betyg
Kritikerna har hyllat romanen
 sedan den gavs ut förra året och i våras blev den shortlist:ad för den prestigefulla utmärkelsen Women’s Prize for fiction 2013 på London Bookfair.

Så missa inte denna underhållande svarta satir. Betyget blir 4 pigga pinglor av 5 möjliga.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Mia skriver:

  Låter mycket lovande! Tänkte just att din beskrivning gav mig vibbar från Franzéns “Frihet” när jag sedan såg att han rekommenderar boken på framsidan 🙂 Den här vill jag läsa!

 2. Lexie skriver:

  Denna har jag hemma oläst men borde kanske ta tag i den snart:)

  Var gärna med i min tävling som du hittar här: http://www.lexielaser.org/2013/07/vinn-cuckoos-calling.html

 3. Katarina skriver:

  Blir jättesugen på att läsa den här:-D

 4. Agneta i Luleå skriver:

  Jag formligen slukade den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.