Smart spänning

Ett gäng Aussie Stay Home Moms har huvudrollerna i Liane Moriartys bästsäljare Stora små lögner. Ja, dom och deras ungar, äkta makar, vänninor, mammor, exmakars nya fruar etcetera då så klart.

q

Moriarty har en speciell förmåga att skapa spänningsromaner utan att hamna i klichéträsket. Det vardagliga blir intressant, det välkända misstänkt och tillsynes ytliga relationer visar sig ha en djupare och mer invecklad förankring. Till och med jag som är en spänningsallergiker sällar mig till Lianes globala hyllningskör.

I Stora små lögner lär vi känna den unga nyinflyttade mamman Jane och hennes son Ziggy. Jane blir genast accepterad av kärntruppen av mammor på pojkens nya skola medan den andra falangen är mer intresserade av att få Ziggy utslängd eftersom en av deras döttrar påstår att han slagit henne. Vem ljuger och varför?

Parallellt gläntas det på dörrar till dysfunktionella äktenskap. Våld och dödsfall balanseras med djupa vänskapsrelationer och stöttning i vått och torrt.

De understimulerade hemmafruarna tar ställning, intrigerar, nosar upp fakta och drar slutsatser alltmedan de zippar latte på strandcaféer eller arrangerar välgörenhetsevent.

Allt detta kan låta glättigt och verklighetsfrånvänt men Moriarty parerar skickligt mellan det varma, mysiga och det svarta, onämnbara och presenterar en spänningsroman som känns lite smaratre än alla dom andra. Personerna blir flerdimensionella och långt från några stereotyper som en vid första anblick kan luras att tro.

Stora små lögner ska filmatiseras och så klart är Australiens Hollywoodstjärna Nicole Kidman en av mammorna. Rese Witherspoon står ochs på rollistan.

Betyg
Detta är uppföljaren till till bästsäljaren Öppnas i händelse av min död, som sålts i 2 miljoner exemplar. På mitt nattygsbord ligger även Truly, Madly, Guilty och väntar på att bli slukad.

Det var länge sedan Pocketpinglorna var så enigt positiva i ett utlåtande. Det firar vi men att ge boken 4 mycket starka poäng av 5 möjliga.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.