Några skäl till att läsa “Tretton skäl varför”

En tonårsbok som handlar om ett självmord. Ett oåterkalleligt självmord då vi vet att Hannah Baker, bokens ena huvudperson, är död redan när berättelsen startar. Clay Jensen, bokens andra huvudperson, tvingas under en natt följa med i Hannahs egen berättelse om de händelser som leder fram till att hon slutligen tar sitt liv. 

 Clay får en dag ett paket. Avsändaren är okänd men i paketet ligger flera kassettband som visar sig vara inspelade av Hannah själv dagarna innan självmordet. Inspelningarna är riktade till tretton olika personer som alla på något sätt spelat en viktig (ofta ganska ovetande) roll i händelser som påverkat Hannah på olika sätt. Många gånger rör det sig om i sammanhanget kanske små företeelser men som sedan får oanade proportioner. Personerna förväntas lyssna och begrunda sin roll i det hela för att sedan skicka vidare till nästa person på tur.

Jay Ashers bok Tretton skäl varför (Pocketförlaget) är överraskande stark och dess effektfulla konstruktion där Clays berättelse om natten, då han lyssnar igenom banden,  vävs samman med Hannahs röst från inspelningen, som skrivs i kursiv stil, fängslar läsaren och liksom Clay vill man bara lyssna/läsa vidare på Hannahs berättelse. Invävt i texten syns också symboler för play-knappen och paus-knappen, en lite fyndig detalj.

Det är en berättelse om en ganska vanlig tonårstjej som kämpar för att hitta sin plats i tillvaron och framförallt sin roll i skolan. För det mesta handlar just om tillvaron i skolan som många gånger kan vara ganska hård. Det är absolut ingen mobbningshistoria utan istället är det en berättelse om en tjej som mot sin vilja tvingas in i en roll som inte är hennes rätta jag. Det handlar om ryktesspridning och den utsatthet många unga tjejer befinner sig i när skolans ledande killar tar sig friheter. Den visar hur en ung tjej sänder ut signaler om att allt inte står rätt till, signaler som ingen tydde och som i efterhand plågar Clay hårt under natten när han lyssnar till Hannahs uppgörelse med de tretton på listan. Det är mycket smärtsamt för honom att komma till insikt om sin roll i Hannahs liv.

På pocketversionens baksida citeras Ann Heberlein som säger att “det är en av de bästa skildringarna av den ambivalenta tid vi kallar tonår som jag läst”. Temat självmord vet vi ju är något som känns angeläget för henne med tanke på hennes självbiografiska bok Jag vill inte dö, jag orkar bara inte leva. Jag håller med henne om att det säkert finns många unga som kommer att känna igen sig i Hannah och även i de olika roller som ungdomar kan välja eller tvingas in i under skoltiden.

 Samtidigt kan jag tycka att boken är så väldigt amerikansk och highskolmiljön känns stundtals lite stereotyp då vi sett den så många gånger förr i såväl böcker och filmer. Detta hakar jag framförallt upp mig på inledningsvis men allt eftersom natten går och Clays ångest blir alltmer påtaglig så glömmer jag bort detta. Kvar blir istället en mycket stark ungdomsskildring som jag tror att många tonåringar kan ha stort utbyte av. Så visst finns det skäl att läsa Tretton skäl varför.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. klara b skriver:

  Ni har läst twilight det har jag okså jag är på tredje boken och kan knappt lägga den i från mig.Jag tycker det är roligt att ni har en bok-klubb och att ni läser så bra böcker! Du brukar berätta om böckerna du läst för mig mamma(hedvig) och jag tycker twilight var allra mest spännande. vilken bok läser ni nu?

 2. klara b skriver:

  Hej!!!!!!!!!!

 3. Hedvig B skriver:

  Tänk att du har hittat hit min kära dotter! Nu läser vi en bok som heter Båten. Det är korta små texter sk noveller. Jag har inte hunnit läsa så mycket i den ännu, men i helgen ska jag det tänkte jag!

 4. klara b skriver:

  När du läst en bit i den får du berätta vad den handlar om och vad som har hänt!!! från din dotter klara snart nio år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.