På Chesil Beach – en riktig pärla

En kort liten roman (knappt 180 sidor) som bjuder på en intensiv läsupplevelse. På Chesil Beach av Ian McEwan är en av de, tyvärr ganska många, böckerna som bara råkat bli liggande i min “att läsa någongång” bokhög.  Nu föll andan plötsligt på och jag sträckläste berättelsen om Edward och Florence och deras livsavgörande bröllopsnatt.

Handlingen utspelar sig under en enda natt, en ganska ångestladdad bröllopsnatt, men ger även vissa tillbakablickar på de två karaktärernas barndom och ungdomstid samt hur de träffades. Romanen är indelad i fem avsnitt vilket för tankarna till ett klassiskt drama och dess fem akter. Sakta byggs spänningen upp i detta ganska smärtsamma relationsdrama för att såsmåningom kulminera i ett livsavgörande val.

De befinner sig i England under tidigt 60-tal, en brytningstid mellan de konservativa viktorianska värderingarna som präglade dåtidens England och den frigörelse som senare skulle komma i slutet på 60-talet. Dessa två unga människor som ska tillbringa sin bröllopsnatt tillsammans har stora svårigheter att nå fram till varandra och våga sätta ord på de känslor och förväntningar de har på sin första natt tillsammans. Det är otroligt vackert skrivet!

På Chesil Beach är det första jag har läst av denne författare och det har definitivt gett mersmak.

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Anna skriver:

  Detta lät ju spännande!!

 2. Karin H skriver:

  Verkligen! Nu blev jag lockad att läsa denna författare som jag ibland sett i bokhandeln men aldrig läst.

 3. Hedvig Nilsson skriver:

  Den här författaren såg jag månag pocketböcker av när jag var i London (så fick jag skryta om det också). Jag kanske borde ha köpt en?

 4. Hedvig B skriver:

  åh han är underbar. Läste Kärlekens raseri för några år sedan under en julledighet. Fantastisk bok. Läste också på Chesil Beach i början av sommaren. Försoning är kanske den bästa han har skrivit tycker jag. Har även sett den filmen som är helt fantastisk!

 5. Karin H skriver:

  Nu har jag läst den! Håller med dig Mia, en riktig liten pärla!

 1. 2010-11-07

  […] nyligen ännu en bok av Ian McEwan (Mia skrev ju om hans bok På Chesil Beach här tidigare). Lördag handlar om neurokirurgen Henry Perowne som vaknar upp i gryningen en […]

 2. 2010-12-29

  […] kronor och det går inte att motstå förstås). Efter att ha blivit helt betagen av Ian McEwans Chesil Beach så norpade jag förväntansfullt åt mig hans debutroman Cementträdgården som utkom på svenska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.