Spökmackar – tidskapslar som fascinerar

Övergivna platser fascinerar många. Som barn var det spännande att ta sig in i  ödehus och botanisera, idag kan man läsa böcker om andras upptäcksfärder  i modern nutidshistoria. Jan Jörnmarks böcker är några exempel, men det finns fler!

Nyutkomna boken “Spökmackar” av gifta paret Henrik och Therese Nerlund handlar om spåren efter den svenska mackdöden. I slutet av 60-talet fanns det bensinstationer runt varje knut och kurva i vårt avlånga land. 1968 uppgick antalet till 9000, sen dess har fler än 6000 lagts ner. Men många står kvar övergivna, och vissa av dem är faktiskt rena arkitektoniska pärlor.

Det här berättade arkitekturhistorikern Henrik Nerlund för mig när jag intervjuade honom om boken i P4 Värmland. Tillsammans med sin fru, som är fotograf, har han rest runt i hela Sverige för att dokumentera spökmackarna. Vissa av dem är bevarade som tidskapslar, berättade han. Här i Värmland hittade de den den sista återstående macken av märket Koppartrans från 60-talet. Koppartrans var ett svenskt bensinbolag och den här rariteten har fått pryda bokens omslag. Den ligger i Hämnäs mellan Arvika och Årjäng och är kanske ett spännande utflyktsmål till sommaren?

 

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia skriver:

    Blev inte det sedan ett klädmärket?

  2. Hedvig N skriver:

    Jo, det stämmer! Coolt namn “Koppartrans”. En sammansmältning av Stora Kopparberg och (rederiet) Transtlantica. Logotypen är en eldsprutande grip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.