Stark och sann historia

Vi har läst “Den tyska flickan” av Armando Lucas Correa. Den utspelar sig i en sann berättelse, ännu ett drama från det hemska andra världskriget. Situationen för judarna i Berlin är ohållbar och hotfull. Hannah och hennes familj känner tydligt att de inte är välkomna i sin stad längre.
Plötsligt dyker det upp en möjlighet att flytta till Kuba.bokbild

Det är inte enkelt för dem att få tag i biljetter och visum men Hannah och hennes familj lyckas, och även hennes bästa vän Leo. De går ombord på lyxångaren St. Louis. Allt verkar gå som smort, men väl framme vid Kuba får inte alla gå iland. Deras visum stämmer plötsligt inte…

I en parallell historia i nutid får vi följa unga Anna i New York som får ett mystiskt paket från en okänd släkting på Kuba.

Vi pinglor konstaterar:
Att den grymma händelsen som skildras i boken är okänd för de flesta av oss. Någon tycker sig ha läst om den förut, eventuellt i nån J C Oates-bok. (Bloggläsare som har koll får gärna kommentera detta).

Att författaren (som ju är en man i sina bästa år) lyckas skildra två unga flickor och deras tankar och känslor på ett väldigt fint sätt. Det är nästan förvånande att författaren till den här boken är en man!

Att den skamliga historien om de över över 900 passagerarna ombord på S:t Louis, som inte togs emot av vare sig Kuba, USA eller Kanada och då fick vända tillbaka över Atlanten har utspelat sig i verkligheten gör boken mer intressant, tycker en pingla som läst hälften men nu ska ta sig an resten.
Vi som har läst hela enas om betyget fyra av fem pinglor.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Hedvig N skriver:

    I Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates kan man också läsa om st Louis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.