Är det nåt fel på oss?

Det undrade vi faktiskt allihopa under kvällens pocketpingelträff hos Mia vid Gaperns strand. Boken som avhandlades var ” Alvernas liv av Muriel Barbery.  Vi hade utlovats en ”läsupplevelse som efterlämnar en längtan efter stillhet, harmoni och allt som är vackert i livet” (Beas bokhylla) och en ”drömsk och fängslande historia som genomsyras av hopp om försoning och en bättre värld”, som ” mycket väl kan vara början på en ny era inom den franska litteraturen” (le parisien).IMG_2174(3)

Nu sitter vi här i blåsten (det blåser 19 sekundmeter i byarna på Gapern) som sju stora frågetecken. Särskilt då vi tidigare läst Muriel Barberys ” Igelkottens elegans” som vi alla gav bra betyg. Men den här boken – nej. Vi dividerar nu om vi ska ge den en etta eller tvåa.

–Vackert språk man kan vila i men det BLIR ju ingenting! Vad hände egentligen? undrar Hedvig.

Ingen vet. Och inte ens språket faller alla i smaken. Särskilt stör vi oss på de ABNORMT långa meningarna. Hör på denna:

”När han sågpocketpinglor gapern honom i ljuset av hans förvåning vars starka strålkastarsken blottade scenen för hans innersta tankar, frapperades hon av alla bilder som projicerades från hans högresta gestalt – först en flock vildhästar vars hovslag hördes långt efter det att de hade försvunnit i fjärran, sedan en stor sten som låg i mossan under det skuggiga lövverket längs solflimrande stigar och som genom regnet och tidens gemensamma krafter blivit kantig och urgröpt och full av ädla sprickor, och hon förstod att denna imponerande och levande sten var Maestro själv, eftersom mannen och stenen genom någon sorts oförklarlig alkemisk reaktion överlappade varandra fullkomligt.

PUNKT!

– Pretentiöst och tramsigt! Utbrister Anna och vi håller alla med.

alvernas-livNu till något betydligt mer spännande än denna bok som lovar runt men håller tunt:

Vår pingla i förskingringen – Pia är hemma från Australien! Visserligen bara på tillfälligt besök och hon släppte nyss försynt bomben: Pia har ansökt om australiskt medborgarskap. Och nu berättade Anna att hon eventuellt planerar att köpa ett hus i USA!

Ja, som ni märker lämnade vi  ganska snabbt Alvernas liv och började prata om livet i allmänhet. Det är betydligt intressantare…

Boken fick förövrigt två svaga pinglor.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia skriver:

    Tur att kvällen som helhet vägde upp den mediokra boken. Pocketpinglorna 4-ever!

  2. Arne skriver:

    Vi hade den i vår bokcirkel där biblioteket rekommenderat Alvernas liv. Vi var lika undrande som ni och kom överens om att det var den sämsta bok vi dittills haft i cirkeln. Två pinglor är ett klart överbetyg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.