Är allt förutbestämt?
Eller är det alltid en fråga om hur en – likt i ett parti schack – väljer sitt nästa drag? Richard Fords hyllade roman Kanada porträtterar familjen Parsons fyra medlemmars olika sätt att anta livets utmaningar.
The Parsons är en brokig familj, ja inte bara i jämförelse med andra familjer i Great Falls, Montana på 60-talet, utan även sinsemellan.
Pappan är den charmige sydstataren som efter tjänstgöring i kriget säljer begagnade bilar och sysslar med diverse andra skumraskaffärer vid sidan av. Mamman kommer från en intellektuell judisk familj och är med sin introverta personlighet mest intresserad av litteratur. Ingen verkar förstå hur de tu fann varandra men det faktum att deras första kärleksmöte resulterade i tvillingarna Dell och Berner är sannolikt en starkt bidragande faktor. Dell är den eftertänksamme brodern med två tydliga intressen; schack och biodling, medan Berner är den rebelliska systern med preferenser som struliga killar och att rymma hemifrån.
Till dessa ganska dåliga förutsättningar för en stabil och trygg uppväxt för de nu 15-åriga barnen, läggs familjens mycket knivig ekonomisk situation. Desperationen gör entré och föräldrarna beslutar sig för att ett bankrån är den bästa lösningen. Ja, i sanningens namn var väl pappan den drivande kraften, men mamman satte heller inte stopp för galenskapen utan blev hans medbrottsling.
Det är ur Dells perspektiv som Ford väljer att berätta om familjens handlingar och öde. Dell och hans syster är vana att flytta runt mellan flygbaser under pappans karriär som flygare, vilket gjort dem rotlösa men samtidigt till överlevare.
Redan på baksidan av boken avslöjas det att vi kommer att få läsa om ett rån. Sedan om morden, som inträffade senare.
Mångfacetterad berättelse
Anledningen till bokens titel, Kanada, är att Dell efter rånet hamnar i Kanada. Så från att starta som ett familjedrama, övergår berättelsen till en kriminalberättelse, för att sedan avslutas i någon form av en samhällsexposé och en jämförelse mellan att leva i USA och Kanada.
Till detta läggs en djupsinnigare utläggning om huruvida vem som helst kan bli brottslig eller om det är förutbestämt och kanske oundvikligt. Det kokar väl ner till att en aldrig riktigt kan veta vad som väntar i livet, men att en i alla fall kan påverka hur en låter sig påverkas.
På papperet
För mig föreföll detta vara den ultimata romanen:
- Dysfunktionella familjer: check!
- Samtida amerikansk berättelse: check!
- Misär och ångest: check!
Jag hade till och med lagt undan den till ett tillfälle då jag visste att jag kunde ge den odelad uppmärksamhet. Så det är med ett mått av besvikelse som jag nu konstaterar att det ändå inte blev en toppenläsupplevelse. Trots alla goda förutsättningar upplever jag att författarens språk blir långdraget och segt och att hans avsikter att göra resonemang djuplodande och reflekterade mest framstår som ”besserwiss-iga” och mossiga.
Betyg
Väl medveten om att världen gått ner i spagat för att ge både Richard Ford och Kanada stående ovationer kan jag inte ge den mer än 4 pinglor av 5 möjliga. Hade så gärna velat bli blås av stolen, omtumlad och yr, slagen till marken av ett bländande språkbruk. Hoppas på bättre lycka nästa gång.
Jag har den i min hylla, men har inte hittat den ultimata läsron för att ta mig an denna rätt tjocka bok. Man vill ju som sagt vara i rätt sinnesstämning. Hoppas läsa den i sommar.
Ännu en roman som jag tänkt mig att läsa men sedan glömt bort. Tack för påminnelsen Pia 😉
Jag å andra sidan sällar mig till hyllningskören av Kanada! Snart två år sedan jag läste den, men den sitter kvar än. Jag minns att jag gillade det osentimentala sättet att berätta och miljöbeskrivningarna som är otroligt filmiska. Ja nu när jag börjar tänka på den igen så kommer den tillbaka med full kraft! Så ja, jag är nog beredd att ge den 5 av 5 ! Men så var jag också i mitt rätta läselement när jag läste den: ledig i stugan i Norge.