Skandalböcker genom tiderna

Torsten Rönnerstrand avslöjade historiens skandalböcker

Förra helgen besökte jag vårt 100-årsfirande stadsbibliotek i Karlstad för att höra  litteraturdocenten Torsten Rönnerstrand prata om skandal- och debattböcker  genom tiderna. Det står helt klart att det varierat genom historien vad som betraktas som skandalöst och väcker debatt. Och att böcker som ses som helt normala och harmlösa i ”sin tid” kan väcka skandal 100 år senare. Som till exempel Hergés ”Tintin i Kongo”.

1759 väckte Voltaires roman ”Candide” upprörda känslor. Voltaire var en person som argumenterade mot religiös intolerans och politiskt förtryck. I Candide angriper han både kyrkan och militären genom att resonera kring det så kallade Teodicéproblemet; om gud var allsmäktig och god så skulle det inte finnas så mycket elände och ondska i världen,?

Ännu mer spännande är det att Carl Jonas Love Almqvist 1839 fick fly landet efter att han i romanen ”Det går an” beskrivit en kärleksaffär utanför äktenskapet och kritiserat skråväsendet som förbjöd kvinnor att livnära sig på hantverk. På den tiden sågs ogifta kvinnor som omyndiga.

Ta en titt på tidernas skandalböcker på Stadsbiblioteket i Karlstad

Om de hade sex utanför äktenskapet så dömdes de till skamstraff, inte mannen. För att kunna livnära sig som köpman eller hantverkare var man tvungen att vara man – kvinnorna var hänvisade till jobb i fabriker eller som pigor. I ”Det går an” förälskar sig sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck i varandra. Men istället för att gifta sig kräver Sara att de ska leva i ett jämlikt äktenskap utan att gifta sig.

Andra skandalböcker som Rönnerstrand omnämnde var Gustave Flauberts, Madame Bovary, Baudelaires ”Ondskans blommor”, Sigmund Freuds samlade verk och Lars Noréns ”En dramatikers dagbok. 2007 gjorde Maja Lundgren kultureliten upprörd genom ”Myggor och tigrar”.

Barna Hedenhös väcker anstöt i vår tid

Stadsbiblioteket har också en utställning med böcker som orsakat debatt. Där återfinns bland annat Barna Hedenhös upptäcker Amerika som  passerade helt obemärkt i sin tid men i vår tid framstår som rasistisk. Detsamma gäller flera av Tintin-böckerna. I flera fall har böckerna dragits tillbaka eller censurerats på bibliotek. Lite synd kan jag tycka. Böckerna speglar värderingar som känns förlegade idag, men kan vara en bra utgångspunkt för reflektion och diskussion med både barn och vuxna kring hur samhället var på den tiden.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Åh, jag har lyssnat till Torsten Rönnerstand ett par gånger och han är en fantastisk föreläsare. Minns särskilt en gång när han talade om arvet från den antika litteraturen – inlevelsefullt och helt utan manus. Hade gärna hört den här föreläsningen också.

  2. Pia W skriver:

    Åhhh i högstadiet skrev jag en uppsats om ”Det går an”. Blir rackarns sugen på att läsa den igen nu och se vad man tycker i vuxen ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.