Sapphires Precious är en pärla!

Som varandes Pocketpingla är jag glad att Sapphires succéroman Precious nu kommit ut på pocket, i svensk översättning.(Gilla böcker förlag) Jag sträckläste den här boken, och det menar jag bokstavligen!

Precous, eller Push som boken hette från början, filmatiserades 2009. Vi möter 16-åriga Precious Jones som växer upp i 80-talets New York tillsammans med sitt monster till mamma, och en pappa som utsatt henne för sexuella övergrepp sen barndomen, vilket resulterat i två barn.

Vid sidan om dessa trauman, obarmhärtigt och insiktsfullt skildrat av Sapphire som själv är ett incestoffer, är Precious analfabet. Hon älskar skolan, men har aldrig lärt sig läsa och skriva. Boken handlar om hennes väg att erövra det skrivna språket i ett särskilt program hon hamnar i efter att ha blivit relegerad under graviditeten.

Det är märkligt att en bok  som är så illa skriven – vilket är ett stilistiskt grepp – är en av de finaste hyllningarna till det skrivna ordet jag läst. Berättelsen är skriven i jagform, med stavfel och syftningsfel, och samtidigt som Precious lär sig behärska alfabetet växer hon ur – och spränger – sitt mentala fängelse. Hon, som aldrig har blivit sedd, finner sig själv. Boken är en påminnare om hur viktiga mänskliga kontakterna kan vara i ett samhälle. En lärare som ser och anstränger sig lite extra kan betyda allt för en elev. Boken belyser också betydelsen av ett fungerande socialt skyddsnät i ett samhälle . Viktig läsning, som jag varmt rekommenderar!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia skriver:

    Blev oerhört berörd av filmen när den kom och blir nu vansinnigt sugen på att läsa boken. Vi pinglor måste verkligen hitta ett sätt som vi kan bidra till att unga kvinnor lär sig läsa.

  2. Katarina skriver:

    Har också sett filmen, som var fantastik och gripande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.