Intresseklubben noterar

Inte samlade jag hysteriskt på något speciellt när jag var liten. Visst spelade jag fotboll, trumpet och red häst, men inte blev jag någon fantast. Inte heller har jag gått och ruvat på något sedan mina tidiga tonår som jag på äldre dagar förverkligat. Ja, det är nog bara att acceptera min läggning som den ”specialiserade generalisten”.

Samla frimärken? Nej tack!

Samla frimärken? Nej tack!

Och jag lider inte nämnvärt av den diagnosen och av att min personlighet är mer av det ”duttiga” slaget, för det är ganska berikande att göra koncentrerade nedslag inom olika områden. Jag menar när det finns så många roliga och intressanta ämnen, så varför begränsa sig till ett fåtal?

Hur är det möjligt?
Då kan man ju undra hur man kan bli så intresserad och biten av något så snabbt och under en intensiv – och oftast begränsad – period. Det vore ju mer logiskt och romantiskt om man som barn hade sett en bild på till exempel Eiffeltornet i en sagobok, sökt och läst allt om det som fanns på skolbiblioteket, fattat tycke för att bygga avancerade konstruktioner i Brio-mekano varje dag efter skolan, sökt till en utbildning som gjort en till byggingenjör och för sina första surt förvärvade avlöningar – som man så klart förtjänat genom att jobba extra på en arkitektbyrå – interrailat till Paris och slutligen lyckligt fått se Eiffeltornet upplyst i solnedgången.

Men om man är mer av den taktila och impulsiva sorten, kan ens grad av engagemang och seriositet någonsin bli jämförbar i intresse-sammanhang? Jo, jag skulle vilja hävda att det är möjligt.

För mig handlar det nämligen om att i situationer, tillfällen och händelser hänryckas och fyllas av en oemotståndlig nyfikenhet. Det är inget som händer hos mig genom att läsa en artikel eller se en film. Jag måste liksom andas, lukta och känna något för att ”gå igång”.

Visst hade det vara skoj med ett mer bestående och djupt rotat ”brinnande intresse” från barnsben, men för mig är känslan av att prova något nytt och bli fullständigt uppfylld oslagbar. Så att biffa på min roll som “specialiserad generalist” och att samla på så’nadäringa upplevelser är helt enkelt mitt intresse!

Intresserad? Ja tack!

Intresserad? Ja tack!

Dagsnoteringen
Just nu är det amerikans politik som är föremålet för mitt intresse. Möjligheten att volontära i Obamas presidentvalskampanj samt att jag flyttat till USA var just den gnista jag behövde för att tända till på ett område jag tidigare inte reflekterat över på något djupare plan. Så nu läser jag allt om Obama, läser på om tidigare presidenter, går på Kennedy museet och ser filmer. Jag vill därför passa på att rekommendera två aktuella filmer som jag båda ger toppbetyg.

Filmtips 1) Lincoln får 5 starka pinglor av fem möjliga. Han lyckades mot alla odds att avskaffade slaveriet och sätta punkt för inbördeskriget på en och samma gång. Makalöst foto och enorma rollprestationer, alltså en riktig lågoddsare i Oscarssammanhang.

Filmtips 1) Lincoln får 5 starka pinglor av fem möjliga. Han lyckades mot alla odds att avskaffade slaveriet och sätta punkt för inbördeskriget på en och samma gång. Makalöst foto och enorma rollprestationer, alltså en riktig lågoddsare i Oscarssammanhang.

Filmtips 2) Argo baseras på den sanna berättelsen om hur sex amerikaner fritogs från Iran på 80-talet genom att låtsas vara ett filmteam från Hollywood. 4,5 pinglor av 5 möjliga om du frågar mig.

Filmtips 2) Argo baseras på den sanna berättelsen om hur sex amerikaner fritogs från Iran på 80-talet genom att under ledningen av en CIA-agent låtsas vara ett filmteam från Hollywood. 4,5 pinglor av 5 möjliga om du frågar mig.

Åsså tennisen förstås. Efter att mycket slumpmässigt hamnat på Australian Open i Melbourn förra året är jag idag helt manisk. Dagen efter anmälde jag mig till en tenniskurs för nybörjare, på mitt förra jobb tvingade jag en kollega att bli min privata coach och efter flytten till ett nytt land har jag letat upp en vägg i en park som jag går till och slår på en boll. Får duga tills jag hittat nya tenniskompisar.

Coach Einarsson och jag på Ullevi tennisklubb en tidig morgon i maj.

Coach Einarsson och jag på Ullevi tennisklubb en tidig morgon i maj.

Några axplock
Till några av mina kortvariga – men mycket intensiva – intresseområden hör:

 • Golf: hade varken talang, tålamod eller den tid som krävdes.
 • Stickning: det fanns inte en släkting eller vän som inte fick stickade julklappar och födelsedagspresenter det året. Stackare…
 • Havskajaking: jo både kurs och hajkexpeditioner i Stockholms skärgård genomfördes under några år.
 • Pärlande: ett av åren i Värmland måste gå till historien som smyckestillverkaråret – jag satt uppe nätterna igenom för att hinna leverera på beställningar. Nej, måttlighet finns inte i mitt vokabulär.
 • Boxning: miste min boxningspartner i och med ett jobbyte. Synd.
 • Musicerande: Trumpeten och pianot dammade bort när ungdomsåren i band försvann.

Några undantag
Men några intresseområden har jag faktiskt lyckas hålla liv i och behålla:

 • Matlagning: kommentarer är överflödiga. Jag älskar mat!
 • Mode: det skyller jag på min mor som klädde upp mig och min syster i skräddarsydda kreationer under hela vår barndom.
 • Sport: aktiviteterna varierar men intresset består. Främst för att utöva men kolla går också bra. Speciellt om det är Zlatan.
 • Läsa: Pocketpinglorna har definitivt bidragit till detta under de tio år vi hållit igång. Tusen tack för det alla Pocketpingelingorna!

Hur funkar du när det handlar om intressen?

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Hedvig Nilsson skriver:

  Det är bra att du håller dig sysselsatt, Pia. Du är en inspiration! Och som sagt så tror jag Obama, USA (och hela världen) har dig att tacka för demokraternas seger! 😉

 2. Hedvig B skriver:

  hm, “specialiserad generalist”, ja det passar bra på dig Pia. Jag är nog bara generalist. Lite lagom intresserad av allt (gäsp vad tråkig man låter…) Går inte in så där 100 % för något egentligen. Utom jobbet kanske. Eller föresten, löpning har jag ju faktiskt gått igång på på sistone och lyckats hålla i någorlunda… Och så läsningen förstås, även om den här hösten har varit skral även vad gäller det. Ser fram emot julledigheten när jag ska plöja en hel trave.
  Förövrigt saknar jag din “pärlperiod” ! Hade ju ständigt fina nya smycken där i början av 2000-talet. Kan du inte gå igång igen? Version 2013?:-)

 3. Pia W skriver:

  Hahaha, Hedvig N du är kul du. Och snäll. 😉
  Hedvig B: Du får inte glömma dina fantastiska pelargoner. Ja ditt löpningsintresse imponerar. Varje gång jag ser något coolt hyperavancerat löparplagg eller attiralj tänker jag på dig och att “det vore Hedvig värd!”. Men det där med pärlande igen – nej tack! Där sätter du fingret på ännu en dimension av min diagnos. Jag återkommer sällan till en gammal favorit. Vill liksom bara ha nytt hela tiden. Tur att detta virus inte gäller män i mitt liv… 😉

 4. Kia skriver:

  Märker att jag tyvärr har blivit något “Facebookifierad” när jag letar efter “like-knappen” under era inlägg! Mycket bekvämt för en sån som jag, som inte skriver många rader… 😉 Hur som helst, jag gillar allt ni har skrivit!! 🙂

 5. Anna skriver:

  Du är verkligen en inspiration Pia!! Puss på dig!!!

 6. Lillemor skriver:

  Jag minns särskilt de små fina broscherna, som du stickade på tändstickor.
  Väldigt söta och mycket populära!

 7. Pia W skriver:

  Ja du mamma, de hade hela kyrkokören i Visnum på sig ca 1980. Och då har vi inte ens nämnt tittskåpen och minikonstverken i centitlera…

 8. Pia skriver:

  Ännu en politisk biorulle som ni bara MÅSTE se. Kunde inte prata på en timma efteråt. För viktig att inte se. Lämnar många frågor och funderingar. Plus fantastisk skådespelarprestation av huvudrollsskådespelerskan. Måste Oskars-belönas – annars äter jag upp min hatt. Zero Dark Thirty:

  http://www.nytimes.com/2012/11/24/movies/zero-dark-thirty-by-kathryn-bigelow-focuses-on-facts.html?smid=fb-share&_r=0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.