Chick lit i kategorin för fotbollsnördar

Efter att ha avslutat en bok med stark skolkaraktär kände jag att mitt val av nästa bok skulle vara en lättläst, lättsmält och lättsam.  I mina högar av olästa böcker vid sängen så fann jag Gå på djupet av Marcus Priftis från Pocketförlaget.  Utsidan lovar till viss del det jag söker och jag har ju faktiskt varit fotbollstjej en gång i tiden så why not?…..

Boken handlar om Emil Axelsson, en kille som älskar fotboll över allt annat.  I bokens början spelar han i norrtvåan, Sirius där han är anfallsspelaren som vinner skytteligan och livet leker. Han är odräglig, tuff och har en ”vinnarskalle”, han ska fram till varje pris och målet är rikedom och berömmelse, proffsliv i England och Premier League.  Han lyckas såklart men livet som proffsspelare blir inte som han tänkt sig. Allt är inte guld och gröna skogar och det blir Emil snabbt varse. Väl i England går det mesta snett, rikedom och berömmelse byts mot förnedring och ständiga motgångar (nåja rikedomen håller dock i sig…..).  Det unga oerfarna blonda blåögda killen från Uppsala får bita ihop både en o två gånger.  Växer upp och blir en man, till slut. Efter att ha dumpats, supit, knarkat, raggat brudar, mobbats, förödmjukats, skadat sig, opererats, kommit tillbaka, gått i terapi (hos Dret-Anna), revansch!

Boken är ganska så förutsägbar, som en saga vi alla vet slutar bra och jag känner att jag vill att det ska ordna sig för Emil till slut. Jag ser allt så tydligt framför mig, miljöbeskrivningarna fångar in mig och ger ett behov av att läsa vidare (kan det bero på att Marcus också är Spokenwordartist?). Visst skummar jag över sidorna när det är dags för fotbollsmatch och hård träning (mycket detaljerat). Mina förutfattade meningar om fotbollslivet på högre nivå har inte förändrats precis men det var länge sedan jag läste en bok där berättarjaget mestadels är en 20-årig kille. Det som ger mig mest utbyte i boken är det perspektivet, att få följa en ung kille in i vuxenlivet.

Jag har på köpet fått lära mig att det finns olika sorters kramar mellan killar som till exempel: machokram, machohård bamsekram och riktig kram.

Slutet gott allting gott.

Betyg:
4 pinglor av 10 möjliga

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Pia skriver:

    Hihihi undrar vilka tjejkramar man kan definiera…

  2. Mia skriver:

    Undrar om det finns någon motsvarande term för chic-lit för killar?

  3. Katarina Lindström skriver:

    Har närt en fotbollsnörd vid min barm. Detta låter som något för honom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.