Lektyr för nyfikna

I veckan fick jag ett lästips från några härliga kollegor. Det var förvisso ingen bok men väl ett riktigt rolig magasin: Filter – läsmagasinet för nyfikna.

Medan jag läste tidning roade sig maken med en av Pocketpinglornas favoritlady: Margaret Atwwod. Han älskar det!

I ett badutflyktsvänligt format bjuder Filter på läsning om allt från himmel och jord. Och tar tid på sig att berätta något nytt. Att hitta nya vinklar.

Smakprov
Som att i ett 15 sidor långt reportage – som man tror ska handla om Spotify – berätta berättelsen om det okända geniet bakom hela framgångssagan. Visste ni att han heter Strigeus och lider av en ovanlig muskelsjukdom? Ett annat lika omfattande reportage berätta om tennisfamiljen Carnello – som tidigt bestämde sig för att ungarna ska bli tennisproffs. Är det ok att coacha sina barn till att bli bäst i världen?

Men det finns även rappa och sakliga redogörelser av varför svenskar inte kan crawla, när panflöjtsindianerna kom till Sverige och historien bakom den älskade flintasteken.

Mina nyfikna och härliga kollegor som tipsade mig om Filter.

Nyfiken
Ja Filters pay off är mycket träffande – det bjuds verkligen på läsning för nyfikna. Och om man inte var det innan man sätter tänderna i tidningen, så blir man garanterat det efter läsning.

Nyfiken och miljöskadad som jag är kunde jag inte låta bli att göra en snabbanalys av vilka annonsörer som väljer att köpa plats i tidningen – för att se vilka som är tidningen primära målgrupp:

 • Ben Shermanskjortor
 • Way Out West
 • IPad.
 • Berghs
 • Lars von Triers senaste: Melancholia
 • Afrikasafari

Det är uppenbarligen inte den breda allmänheten som Filters redaktion har i åtanke när de skapar sin tidning. Kanske kan den illasinnade kalla Filter en småsnobbig kulturblaska för den ängsligt medvetne och lite överpretentiöse läsaren – men vad gör väl det!?

Magasinet bjuder på underhållande och upplysande läsning som stillar den nyfiknes nyfikenhet. Det räcker för mig.

Betyget blir således 8 av 10 pinglor i magasinsgenren.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Katarina L skriver:

  Jag köpte en prenumeration på Filter till min man i födelsedagspresent för två år sedan och vi har fotsatt att prenumerera. Härligt med riktigt lååånga artiklar med oväntade vinklar och överraskande nya fakta. Hinner dock inte alltid läsa allt:-(

 2. Kia skriver:

  Skulle önska att det var en sådan tidning som täckte borden i vårt fikarum på jobbet! Där får man gräva sig fram mellan Hänt Extra och Hemmets Journal i jakt på ett nummer av Metro som är från åtminstone samma månad som man befinner sig i! 😉

 3. Hedvig B skriver:

  Köper också ibland och gillar! Dock så mycket läsning att jag inte börjat prenumerara… När ska man hinna? Resonerar att den inte får bli ytterligare ett måste, köper när andan faller på. Men tack för påminnelsen så här i semestertider!

 4. Anna skriver:

  Ska kolla in tidningshyllan lite extra nästa gång jag går till affären alltså!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.