Urbanista – c’est moi!

Om jag fick byta jobb med någon skulle det vara med Bobo Karlsson. Att få resa land och rike runt och ta tempen på storstäder i allmänhet och restauranger i synnerhet: vilken dröm!

Litterärt är inte boken Urban Safari något mästerverk men de städer han tar oss till skapar desto större habegär. (I rättvisans namn är det ju Bobo som skrivit så lite cred ska han givetvis ha.)

Det är svårt för en NY-junkie att inte gå igång på kapitlet som avhandlar allt från Studio54 till Harlem, och det är med en grav reslängtan jag avslutar avsnittet med att plita ner adresser till spännande restauranger och platser som måste avverkas vid nästa besök.

Förresten ni har väl inte missar vår egen Svenske Kocks framgångar i det stora äpplet?

Berlinskildringen ger den mest träffsäkra beskrivningen. (Ja i alla fall av de sju städer jag själv besökt av de totalt 12 som avhandlas i boken.) Jag upplever att man kommer till en lågmäld stad som gjort upp med sitt förflutna och därför känns sympatisk och samtidigt kaxigt vågad i sin framtoning. Jag gillar’t helt enkelt.  Så här beskriver Bobo Berlin:

”Det är ingen glamour Berlin lockar med. […] – en skitighet, en promiskuitet, något anarkistiskt, oreglerat och ofärdigt. Här tycks många hitta det som revs bort i Klara, som sanerats bort på Söder, som blivit för dyrt på Downtown Manhattan. Det där som då och då uppstår när en internationell skara samlas rund de rätta lokala förmågorna i ett Saint-Germain i Paris, ett Village i New York, ett North Beach i San Fransisco. ”


Med pappa på en Berlin-tripp

I många år har Rio de Janeiro stått på min önskelista. I omgångar har hon – ja jag känner instinktivt att det är en hon – rankats lite lägre men aldrig fallit ur min 10-i-topp-lista. Efter att ha läst Rio de Janeiro: Mitt livs novell – det oanständiga busfröet bland storstäder är jag benägen rusa ut i vintermörkret och köpa ett par Havaianas, en guldpläderad minibikini och en enkel biljett.

Betyg: 5 av 10

Bon Noel!
Från en urbanista som i år bytt den svenska julskinkan mot underbara stinkande franska ostar

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Ger han några goda tips om Barcelona nu när Karlstad fått en Ryan Air flight dit?

  2. Pia skriver:

    Nej det gör han faktiskt inte – men jag ska nog kunna klämma ur mig ett eller annat… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.