Moliéres pjäs fick agera “trou normand” för pinglorna

Pocketpinglorna hade i helgen sin årliga reunion med “pinglan i väst” . Hela helgen gick under temat “franskt” och höjdpunkten på lördagkvällen var tänkt att bli ett teaterbesök på Göteborgs Stadsteater där vi skulle se Moliéres pjäs Den inbillade sjuke. Nåväl, någon höjdpunkt blev det kanske inte.

Det är alltid kul att gå på teater och imponeras av duktiga skådespelare. Scenografin var också häftig och nytänkande liksom de snygga klänningarna. Det var en finurlig blandning av klassiska ingredienser från Moliéres teaterstil, med en drift av hycklare i det övre samhällskiktet och en som alltid kvicktänkt tjänsteflicka som avslöjar bedragarna och “fixar” till att de som är avsedda för varandra får varandra i slutet, och mer modernistiska inslag när det gäller framförallt sceniska lösningar samt ett försök att väva in pjäsens story med Molièrs personliga öde. Men det blir ändock lite lamt och småsegt (se recension DN som jag tycker sammanfattar det hela mycket väl) och vi pinglor satt mer eller mindra och längtade efter kvällens fortsättning – franska ostar och crème brûlée hemma hos vår värdinna.

Innan vi for iväg på kvällens teaterbesök hade vi serverats en suverän fransk supé bestående av “Moules marinières” och en “Boeuf Bourguignon” så det ska erkännas att vi var lite smådästa när vi satt där i teatermörkret. Molières pjäs blev sålunda inte den höjdpunkt vi hoppats på men snarare en transportsträcka – en “trou nourmand” – som hjälpte oss att ladda om till den absoluta höjdpunkten; desserten.

* trou nourmand = liten matsup (calvados) som tas mellan rätterna i syfte att påskynda matsmältningen och göra plats för efterkommande rätter 🙂

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Pia skriver:

  Väl talat Mia! Så på pricken beskrivet. 🙂
  Jag finderar på att lägga ut recepten – ja vi har ju en sådag genreknapp… Men jag glömde fota! Får lov att fundera ut en bra lösning.

 2. Hedvig N skriver:

  Vill se bilder!! (Jag var med er i tanken, under skytteltrafiken mellan scoutläger och olika barnkalas. Är dessutom gräsänka – Martin har åkt till Slovenien av alla ställen!)

 3. Kia skriver:

  Precis så var det, Mia! 😉

  Jag har ju en del bilder i min kamera som kanske går att använda. Om jag hinner mellan packande av flyttkartonger, jobb och bara vanlig vardag så ska jag försöka skicka dom till er! 😉

 4. Karin H skriver:

  Mycket välskrivet. Och mellan kulturevenemang och kulinariska upplevelser hann vi också med en hel del seriös shopping, under sakkunnig ledning. Icke att förglömma.

 1. 2010-11-20

  […] gästade Göteborg. Mia har mycket träffsäkert beskrivit denna årliga tradition i ett tidigare inlägg. Men jag vill gärna komplettera med ett boktips och recept på vår franska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.